Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Atatürk'ün Edremit ziyaretleri yıldönümü kutlandı

Atatürk

Atatürk'ün, Edremit'te yaptığı konuşmasında Bana yeniden çizmeyi giydirmesinler” sözü halen hafızalarımızda

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Edremit'e ilk gelişi Balya üzerinden 9 Şubat 1923 Cuma günü saat 17.30`da gelmesinin üzerinden 92 yıl geçti.
8 Şubat 1923`te Balya`ya oradan da Edremit`e geçen Mustafa Kemal Paşa 10 Şubat 1923`te Balıkesir'e döndü ve 11 Şubat günü Balıkesir'den trenle İzmir`e gitti.
Atatürk'ün, Edremit'te yaptığı konuşmasında Bana yeniden çizmeyi giydirmesinler” sözü halen hafızalarımızda
Atatürk'ün Edremit'e 2. kez gelişi 79 yıl önce 7 Nisan 1934 tarihinde Mustafa Kemal Paşa`nın Ankara'dan hareket ederek Ege gezisine çıktı ve ilk durak İzmir oldu.
İzmir üzerinden 13 Nisan 1934 tarih ve Perşembe günü adını verdiği Altınova ve Ayvalık üzerinden otomobille Gömeç, Burhaniye'ye, aynı gün akşamı Edremit`te misafir olan Atatürk, 14 Nisan 1934 tarihinde halkla buluştu.
Atatürk`ün Edremit`e ikinci kez gelişinde yanında, Birinci Ordu Müfettişi Fahrettin Paşa ve İkinci Ordu Müfettişi İzzettin Paşa olduğu ve İtalya Başbakanı Mussolini`nin, Türkiye`nin Ege kıyıları ve çevresindeki bazı illerle ilgili olarak düşmanca emellerini açığa vurduğu bir dönemde gerçekleştiği için gezinin daha da önem kazandığı bir güne denk gelmesiyle biliniyor.
Mustafa Kemal Paşa`nın bu gezisinin bir amacı askeri nitelikte olup Faşist Mussolini İtalya'sının saldırgan tavrından dolayı II. Dünya Savaşı rüzgârlarına karşı ordumuzda denetimler yapmak ve Türk ulusunun ülkesini koruma konusunda ne kadar kararlı, birlik ve beraberlik içinde tek yumruk olduğunu görmeyen gözlere bir kez daha göstermekti. Gezinin diğer bir amacı ise Türk halkına giderek, yapılan inkılâpların kabulünü izlemek, halkın duygu ve düşüncelerini öğrenmekti. İşte bu düşüncelerle başlayan Ege gezisinin İzmir bölümünü tamamlayan Atatürk ve beraberindekilerle birlikte Edremit'ten İtalya'ya "Bana yeniden çizmeyi giydirmesinler" sözünü bu gezi esnasında söylediği bildirildi.
Edremit'te halkla görüşen Atatürk ve misafirlerin Sezai Arkök`ün evinde kalması kabul edilerek Edremit Orduevinde (Mahfel'de) şereflerine verilen 200 kişilik yemeğe katıldı. Atatürk, Edremit`ten 15 Nisan 1934 Pazar günü Balıkesir'e geçmiş, 16 Nisan 1934 Pazartesi günü de Balıkesir'den Ankara`ya hareket etmişti.
Haber : Enver Dolgun



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı