Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Atatürk´ün Erdek´i ziyaret kutlaması gelecek yıla kaldı

Atatürk´ün Erdek´i ziyaret kutlaması gelecek yıla kaldı

Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu, büyük önder Atatürk´ün, Erdek´i ziyaretiyle ilgili kutlama, zamanın darlığı nedeniyle önümüzdeki yıla kaldı.

Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu, büyük önder Atatürk´ün, Erdek´i ziyaretiyle ilgili kutlama, zamanın darlığı nedeniyle önümüzdeki yıla kaldı. Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´nın, kutlamayı bu yıldan başlatmayı planlayarak, konuyu Kaymakam Mustafa Demirelli´ye iletmesinin ardından girişimler başlatıldı. Kaymakam Demirelli, Erdek Mayın Filo Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile resmi temaslara geçerek, Atatürk´ün Erdek´i ziyaretiyle ilgili bilgi ve belgeleri istedi. Bunlara göre Atatürk´ün, ülkemizdeki son ziyaretini 24 Haziran 1938´de, Erdek´e gerçekleştirdiği bilgi ve belgelerle kanıtlandı. Ancak, 24 Haziran tarihinin çok yaklaşması ve Atatürk´ün, ilçeye gelişinin ilk kez kutlanacak olmasına paralel şekilde sıradan bir kutlama yerine daha görkemli bir program uygulanma düşüncesiyle kutlamanın, önümüzdeki 2016 yılının 24 Haziran´ına bırakılması, törende donanmanın da hazır bulunması uygun görüldü. 

24 Haziran 1938´de, dönemin ünlü zırhlısı Yavuz´un eşliğinde, çok sevdiği Savarona Yatı´yla son ziyaretini Erdek´e gerçekleştiren Atatürk´ü, ?Çuğra? mevkiinde çok sayıda Erdekli, coşkuyla karşılamıştı. Akşamüzeri, saat 18.00 dolaylarında Erdek´e gelerek Çuğra sahiline demirleyen Savarona´dan rahatsızlığı nedeniyle inmeyen Atatürk, yatının güvertesinden vatandaşları selamlamıştı. O günü yaşayan Erdekliler arasında, hâlen Hasan Maviş, Elmas Eker, İlhan Hamdi Özsoy ve Mazhar Sevim de bulunuyor.

Atatürk, Erdek ziyaretini gerçekleştirdikten 105 gün sonra İstanbul Dolmabahçe Sarayı´nda yaşama veda etmişti.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler:
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli