Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Atatürkçü Düşünce Derneği Prof. Dr. Üçoku unutmadı

Atatürkçü Düşünce Derneği Prof. Dr. Üçoku unutmadı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erdek Şubesi, 6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen kitap paketi içine konulan bir bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Prof. Dr. Bahriye Üçoku andı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erdek Şubesi, 6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen kitap paketi içine konulan bir bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Prof. Dr. Bahriye Üçok`u andı.
ADD Erdek Şubesi tarafından basına gönderilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: Baştarafı Sahife 1`de
"Derneğimiz kurucularından Bahriye Üçok, 1919 yılında Atatürk`ün Kurtuluş Savaşını başlattığı yıllarda dünyaya geldi . Cumhuriyet döneminde 2 farklı dalda öğrenim gördü. İlki Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü, ikincisi de Devlet Konservatuarı Opera bölümü. Yani çok yönlü bir kişilik Bahriye Üçok. 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi`ne girdi. Bahriye Üçok böylece İlahiyat Fakültesi`nin ilk kadın öğretim üyesi oldu. Farsça ve Arapça`yı iyi bilen Bahriye Üçok, Kur-an`ı Kerim`e bağlı kalarak İslâm dinini çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumladı. Bu nedenle 1960`lı yıllardan itibaren tehditler almaya başladı ve kendini güvencede hissetmediği için akademik çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1971 yılında politikaya atılan Bahriye Üçok 1977 yılında Cumhuriyet Halk Partisi`ne girdi. 1983 yılında kurulan Halkçı Partinin kurucuları arasında yer aldı. 1984 seçimlerinde de bu partiden Ordu Milletvekili olarak T.B.M.M.`ne girdi. Bahriye Üçok, bilim dünyasına kitaplar yazarak katkıda bulundu. "İslâm`dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler", "İslâm Devletinde Kadın Hükümdarlar", "İslam Tarihi", "Emeviler - Abbasiler ve Atatürk`ün İzinde Bir Arpa Boyu" adlı kitapları bulunan Bahriye Üçok,  Aly Mazahéri`nin "Ortaçağda Müslümanların Günlük Yaşayışları" isimli kitabı da Türkçe`ye çevirmiştir. Türkiye`de laik eğitime karşı hareketlerin ivme kazandığı, örtülü olarak derse girme hareketlerinin hızlandığı 1980 sonrası dönemde "İslâm`da Örtünmenin Zorunlu Olmadığını" söyleyen ve bunu Kur`andaki ayetlerden örnekler vererek cesurca açıklayan Bahriye Üçok "İslami Hareket" adlı örgütün ve bu örgüte yakın görüştekilerden yoğun tehdit almaya başladı. 6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen kitap paketi içine konulan bir bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Bahriye Üçok`u öldürenler ve öldürülmesini örgütleyenler bu güne kadar bulunamadı, ama ülkemizin bugün geldiği noktada `Bahriye Üçok laik eğitimi savunduğu için, üniversitelerde dini inanışın simgesi olan türbana karşı çıktığı için öldürüldü."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli