Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Atatürk anıtının kaybolan kılıcı iki yıl aradan sonra tekrar takıldı.

Atatürk anıtının kaybolan kılıcı iki yıl aradan sonra tekrar takıldı.

Erdek´in Çakıl Mahallesi´nde bulunan Atatürk anıtının kaybolan kılıcı iki yıl aradan sonra tekrar takıldı.

Erdek´in Çakıl Mahallesi´nde bulunan Atatürk anıtının kaybolan kılıcı iki yıl aradan sonra tekrar takıldı.
İki yıl önce rüzgâr nedeniyle anıttan düşen kılıç, Erdek Belediyesi yetkilileri tarafından alınmış, ancak geri getirilmemişti. Son olarak konuyla ilgili CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Dr. Selim Panç ile iletişime geçen mahalle sakinleri, sonunda istedikleri kılıca kavuştu.
1992 yılında yapılan anıt, onarıma alındı. Anıtın yapımı için seferber olduklarını belirten Selim Panç, sponsorlar yardımıyla tadilat çalışmasının başladığını söyledi. Panç, ?Anıt, Samsun´daki Atatürk anıtı örnek olarak yapılmış. Ender güzellikteki bu anıt, zamanla tahribata uğramış ve kılıcı kaybolmuş. Biz konuyla ilgili çalışma yaparken heykeltıraş Hakan Şengönül arkadaşımız ile görüştük ve incelemelerde bulunduk. O da bize sadece kılıçta değil heykelin diğer yerlerinde de sıkıntılar olduğunu söyledi. Recep Gençer Vakfı sponsor oldu. Erdek Belediyesi de destek verdi. Onlara da teşekkür ediyoruz. 

Son günlerde Atatürk anıtlarına karşı yapılan saldırılarla restorasyonun aynı günlere gelmesini de çok anlamlı buluyorum. Atatürk bu ülkeyi yok olmaktan kurtaran başkomutan, dünya lideri. Biz Atatürk´ü anımsatan eserlere sahip çıkacağız. Bu 80 milyonun görevidir? dedi.
Heykeltıraş Hakan Şengönül, heykelle ilgili yapılan çalışmaları anlattı. Şengönül, ?Anıtta ufak tefek deformasyon var. Son olarak verniğini atarak tamamlayacağız. Anıt, cam elyaftan yapılmış. Biz numune alarak aynı malzemeden uygulamalarda bulunduk. Bakım ve onarım yaklaşık bir hafta sürecek. Kılıç, Atatürk´ün subay üniforması ile birlikte taşıdığı kılıçtan örnek alınarak yapılmış. Kılıcı galvenizden yaptık. Gerekli koruyucuları da atılacak. Daha uzun ömürlü olacak ?diye konuştu.
Kırsal mahalle sakinlerinden Hüseyin Geçici de köy halkının Atatürk ile hemşeri olup, Selanik göçmeni bulunduğunu belirtti. Geçici, köylünün kılıcın takılmasından ve onarım çalışmalarından mutluluk duyduklarını dile getirdi. Haber : Tufan dalgıç



Ali ER
11.09.2017 08:45:25
Çakıl köyü bu ayıbı üç yıldır taşıdı.Yazık,çok yazık.Hiç duyarlı bir kişi çıkmadı mı bu köyden?Babasının yıllar önce köy bütçesinden yaptırdığı anıtın kılıcını şimdiki muhtar olan "Paşa" neden bu kadar ilgisiz kaldı.Çakıl´lılar uyanın !!!

  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false