Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Atatürk 93. yıl önce Bandırma´yı ziyaret etti

Atatürk 93. yıl önce Bandırma´yı ziyaret etti

Atatürk´ün Bandırma´ya gelişinin 93. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Bandırma´ya gelişinin 93. yıldönümü nedeniyle ilçede tören düzenlendi.
İl olarak Bandırma İskelesi´nde düzenlenen temsili karşılama töreninde, denizden römorkörle karaya çıkan iki kız öğrenci tarafından getirilen Türk bayrağı Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar´a teslim edildi. 

Buradaki törene, Kaymakam Yazar´ın yanı sıra, 6. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı, Hava Pilot Albay Selahattin Akalp, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, resmi daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, askeri birlikler öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Kaymakam Yazar ve beraberindekiler daha sonra ikinci törenin gerçekleştirildiği Cumhuriyet Alanı´na geçti.
Atatürk anıtına çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından Belediye Başkanı Dursun Mirza, günün önem ve anlamını belirten konuşma yaptı.
Mirza yaptığı konuşmada, şunları söyledi: ?Bandırma, 8 Ekim 1925´de çok özel bir misafirini karşılamak için, yediden yetmişe bütün kentin sokaklara döküldüğü unutulmaz gurur gününün adıdır Bandırma. Bandırma kısaca Cumhuriyetin, çağdaşlığın, Atatürk´ün, aydınlığın kentidir. Güzel kentimizin tarihi günlerinden biri olan Atatürk´ün Bandırma´ya ilk gelişinin 93. Yıldönümü hepimize kutlu olsun. Bugün üzerinde yaşadığımız bu kent geçmişte büyük acılar yaşadı. Bunların en büyüğü şüphesiz 2 yıldan fazla süren işgal yıllarında yaşanan kara günlerdi. Edincik ve Erdek´le birlikte işgalden en son kurtulan kentlerimizden biri olan Bandırma işgalciler tarafından yakılarak adeta harabe bir kent haline getirilmişti. Yurdumuzu işgalcilerden temizleyen, Türkiye Cumhuriyeti´ni kuran ve yeni Cumhuriyetin çağdaş dünyadaki yerini alabilmesi için gerekli devrimleri hayata geçiren büyük ATATÜRK, 8 Ekim 1925 günü Bandırma´ya geldiğinde bu durumu gözlemleyerek bizlere şöyle seslenmiştir: ?Milletimiz çalışkandır. Bu fazileti taşıyan Bandırma´lıların şehirlerini imar edeceklerinden, halen barut ve is kokan bu beldeyi mamur hale getireceklerinden asla şüphe etmiyorum.´ Yurt gezileri kapsamında Atatürk, Bandırma´ya üç kez gelmiştir. Atatürk´ün Bandırma´ya ilk gelişi 8 Ekim 1925 tarihinde gerçekleşmiştir. Daha sonra ikinci kez 13 Haziran 1926 tarihinde, üçüncü kez de 20 Ocak 1933 tarihinde Bandırma´yı onurlandırmıştır. 8 Ekim 1925 tarihinde Mudanya´dan Ertuğrul yatı ile hareket eden Atatürk, saat 13;00´de Bandırma´ya gelmiştir. Henüz inşaat halinde olan eski iskeleden karaya çıkarak, sahilde coşkuyla kendisini bekleyen Bandırmalılarla kucaklaşmıştır gelecekte de hep var olacaktır. Bandırma´yı daha çağdaş, mükemmel bir kent yapmak için bizler de var gücümüzle çalışıyoruz. Özgürlüğün, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün, demokrasinin kenti olarak tanımladığımız Bandırma´yı örnek bir kent haline getirmektir. Bu amaca yönelik projelerimizi birer birer yaşama geçiriyoruz. Burada, Bandırma´nın bugünkü durumuna gelmesinde katkısı olan, sağladıkları hizmetlerle bu sürece katkı sağlayan tüm yöneticilerimize de teşekkür ediyorum. Hizmet ve çağdaş bir kent oluşturma kararlılığımız bundan sonra da sürecektir.?
Tören, bir öğrencinin seslendirdiği şiir, halk oyunları ekibinin sunduğu gösterilerin ardından sona erdi.
Haber: Ahmet Pesen



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false