Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Askerlik yaşı değişiyor

Askerlik yaşı değişiyor

TBMM Başkanlığına sunulan Askerlik Kanunu tasarısı ile 20 olan askerlik yaşı 21e çıkarılıyor. Tasarıyla, uzun dönem ve kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı düşürülüyor.

TBMM Başkanlığı`na sunulan Askerlik Kanunu tasarısı ile 20 olan askerlik yaşı 21`e çıkarılıyor. Tasarıyla, "uzun dönem" ve "kısa dönem" askerlik yapanların hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı düşürülüyor.
TBMM Başkanlığı`na sunulan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK`lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı`yla askere elverişli oldukları tespit edilenler 21 yaşına girdikleri sene askere alınmak üzere çağrılacak. Askerlik yapanların hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı da düşürülüyor.
Tasarıdaki ilgili bölümler şöyle: 
Tasarı ile celp dönemleri ve celp ile sevk esaslarını belirleme yetkisi, Milli Savurma Bakanlığı`na veriliyor. Buna göre, her sene yoklamalar sonucunda askere elverişli oldukları tespit edilenler, Genelkurmay Başkanlığı`nın teklifi üzerine, Milli Savunma Bakanlığı`nca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre 21 yaşına girdikleri sene askere alınmak üzere çağrılacak.
Süreler düşürülüyor
Tasarıyla, "uzun dönem" ve "kısa dönem" askerlik yapanların hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı düşürülüyor. Hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı, 12 aylık hizmete (uzun dönem) tabi olanlar için 90 günden 30 güne, 6 aylık hizmete (kısa dönem) tabi olanlar için 45 günden 15 güne düşürülüyor. Kendilerini askerliğe elverişsiz hale getirmeye veya getirtmeye teşebbüs ettikleri mahkeme kararıyla sabit olan erbaş ve erlerin yargılanmalarına esas eylemleri dolayısıyla ortaya çıkan rahatsızlıklar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması nedeniyle mahkeme tarafından haklarında tedaviye karar verilen erbaş ve erlerin bu karar nedeniyle yatarak gördüğü tedaviler veya istirahatte ya da hava değişiminde geçirdikleri süreler, muvazzaf askerlik hizmetlerinden sayılmayacak.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı