Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Asgari ücret 19 günde eriyor

Asgari ücret 19 günde eriyor

Türk İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı ile ilgili açıklama yaptı.

Türk İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı ile ilgili açıklama yaptı.
Halen mutfağın ateşinin düşmediğini belirten Demirer, gıdada 12 aylık artışın % 15,19, 4 kişilik ailenin açlık sınırının 1.175 TL, yoksulluk sınırının 3.826 TL olduğunu belirtti.
Bir kişinin yaşam maliyetinin 1.394 TL olarak yansıdığını vurgulayan Demirer aylık net 891 TL olan asgari ücretin bir kişiye ancak 19 gün yettiğini söyledi.
27 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “Açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının Ağustos ayını değerlendiren Demirer şunları kaydetti: “4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı açlık sınırı 1.174,65 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yoksulluk sınırı ise 3.826,24 liradır. Gıda harcaması tutarı, yuvarlama nedeniyle, toplamda farklı olabilmektedir. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmek için yapılması gereken harcama tutarını ortaya koymaktadır. Bu tutar, haneye girmesi gereken toplam gelirdir. Ancak ailede çalışan sayısının genelde tek kişi olduğu ve ek bir gelirin söz konusu olmadığı durumlarda, elde edilen ücret geliri ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmakta ve ücretlerin yetersizliği tartışma konusu olmaktadır. Türkiye’de ortalama aile büyüklüğü olan dört kişi için yapılan hesaplama sonucu bu tutarda iken, Ağustos 2014 itibariyle tek kişinin yaşama maliyeti 1.393,76 lira olarak hesaplanmaktadır. Oysa bir önceki yılın aynı ayında bu tutar 1.138,20 liraydı. Böylece, bekâr bir işçi için geçerli aylık net 891 liralık asgari ücret, bir kişinin yaşama maliyetinin sadece % 63,92’sini karşılayabilmektedir. Diğer bir ifadeyle, günümüzde geçerli net asgari ücretle insan onuruna yaraşır geçim koşulları sadece 19 gün mümkün olmaktadır. Bir kişinin yaşama maliyeti ile asgari ücret arasındaki fark aylık 503 lira düzeyindedir. Devletin resmi belirlemelerine göre Türkiye genelinde ortalama kira bedelinin aylık 602 lira olduğu dikkate alındığında, çalışanların geçim koşullarının ağırlığı ortaya çıkmaktadır. Halen geçerli asgari ücretin yaklaşık üçte ikisi ancak kiraya yetmektedir. Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre 303 lira artış göstermiştir. Gıda harcaması tutarına 8 ayın sonunda gelen ek yük ise 93 lira olmuştur.”



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli