Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Sarı, ilaçta KDV’nin % 1 olmasını önerdi

Sarı, ilaçta KDV’nin % 1 olmasını önerdi

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve ithalatına izin verilen ilaçlarda Katma Değer Vergisi oranının % 1’e düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve ithalatına izin verilen ilaçlarda Katma Değer Vergisi oranının % 1’e düşürülmesi için kanun teklifi verdi. 
Sarı, AKP iktidarının iğneden ipliğe zam furyasını sürdüren uygulamalara dur denmesi gerektiği belirterek, “Ekonomik soykırıma dönüşen krizin faturasını vatandaştan çıkaran AKP iktidarı buna bir son vermelidir. İsraf ekonomisinin sorumlusu vatandaşlar değil, AKP iktidarıdır” dedi. 
Vatandaşın sofrasında, tarlasında, giyiminde, ulaşımında her şeye zam yapıldığını bu furyadan hastaların yaşamsal öneme sahip ilaçlarında nasibini aldığını ifade eden Sarı “İlaç, yemek gibi, su gibi yaşamsal öneme sahiptir” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararnamesiyle ilaç KDV oranı % 8’den % 10’a çıkarıldı. Vatandaşın alım gücünün hızla düştüğü bir ortamda hem SGK, hem vatandaş, hem de eczacılara büyük bir yük getiren bu artışa bir de % 30,5 zam eklendi. Seçimden sonra ilaca KDV artışı ile birlikte vatandaş yaklaşık % 35 daha fazla ödemek zorunda bırakıldı. Zamlar, vatandaşın hayatını tehlikeye atar duruma geldi. Türk Lirası her geçen gün değer kaybediyor. Dışa bağımlı olduğumuz ilaçlarda da döviz kuruna bağımlı olarak fiyat artışı ve tedarik sorunu yaşanıyor. Döviz kurunda artışlarla birlikte ilaç şirketleri maliyetle ilgili sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bu durumda da piyasada ilaç yokluğu baş gösteriyor. Süreç ilaç şirketlerinin zam talep etmesiyle devam ediyor. ‘Ya zam ya yokluk’ kıskancında kalan hasta vatandaşlarımız AKP iktidarının ekonomik soykırımında yaşam mücadelesi veriyor. İlaca gecen yıl 3 kez toplamd a % 135 zam yapıldı.” 
Sarı’nın hazırladığı ve Meclis Başkanlığına sunduğu 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifi yasalaşırsa, kronik hastalığı için ilaç kullanandan ayakta tedavi gören hastaya kadar tüm hasta vatandaşlar olumsuz etkileyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile KDV oranında yapılan artış da geri alınmış olacak. Seçimden sonra ilaca KDV artışı ve % 30,5 oranında yapılan zamla birlikte yaklaşık % 35 daha fazla ödemek zorunda bırakılan vatandaşlar bu kanun teklifinin Meclis’ten geçmesiyle bütçesinden daha az harcayacak.  



Anahtar Kelimeler: ilaçta olmasını önerdi
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı