Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Araştırma görevlileri için iki önerge verdi

Araştırma görevlileri için iki önerge verdi

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, araştırma görevlilerinin yaşadığı birçok sorunu hem soru önergesi hem de araştırma önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, araştırma görevlilerinin yaşadığı birçok sorunu hem soru önergesi hem de araştırma önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Akova, araştırma görevlilerinin sorunlarını meclise taşıdı.
"Türkiye`nin tüm illerinde kamu üniversitesi kurulurken, çoğu taşrada yer alan yeni üniversiteler binlerce araştırma görevlisinin istihdam edildiğini ancak bu üniversitelerin hemen tamamı için ortak sorun yüksek lisans ve doktora programının olmaması olarak işaret eden Akova, "Bu nedenle asistanlar bir üniversitede işe girseler dahi akademik eğitimlerine devam edebilmek için İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerdeki büyük üniversitelere gitmek zorunda kalmaktadırlar. YÖK`ün çıkardığı "Bir Üniversite Adına Bir Diğer Üniversitede Lisansüstü Eğitim Gören Araştırma Görevlileri Hakkında Yönetmenlik" gereği asistanlar göreve başlamadan önce taahhüt ve kefalet senedi imzalamak zorundadırlar. Bu senedi imzalamayan bir araştırma görevlisinin yüksek lisans ve doktora eğitim için başka bir üniversiteye gitmesi olanaksızdır. Zorunlu tutulan senetler, görevlisine başka bir üniversitede kaldığı süre boyunca kendi üniversitesine döndüğünde zorunlu hizmet yapması şartını getirmektedir. Araştırma görevlileri lisansüstü eğitimlerine devam ettikleri üniversitelerde aynı zamanda devlet memuru olarak çalışmakta, fakülte, bölüm ve ana bilim dalı başkanlıklarının kendisine verdiği her işi yapmaktadırlar. Mecburi hizmetin gereğinin yerine getirilmemesi, öğrencinin öğrenimini bırakması veya başarısız olması vb. durumlarda tüm araştırma görevlileri büyük bir borç yükü altına girmektedirler. Yüksek lisans-doktora eğitiminde başarısız olan asistanın kadrosuyla ilişiği kesilmekte; mecburi hizmet yükümlülüğü yerine getirilene ya da tazminat ödenene kadar başka hiçbir üniversitede görev alması mümkün olmamaktadır." dedi.
Akova, "Araştırma görevlilerine uygulanan zorla çalıştırma niteliği ağır basan bir düzenleme olan mecburi hizmeti yükümlülüğünün doğurduğu sorunlar; lisansüstü eğitimlerine devam etmek isteyen araştırma görevlilerinin imzalamak zorunda kaldıkları senetlerin getirdiği ağır yükümlülüklerin sebep olduğu sorunlar ile araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitimlerinde başarısız sayılmaları sonucunda karşılaştıkları ağır yaptırım sorunlarının incelenmesi ve bu sorunların araştırma görevlilerinin akademik kariyerlerinde sebep olduğu problemlerin tespit edilmesi ve araştırma görevlilerinin daha iyi bir akademik eğitim için çabalamalarının sonucu karşı karşıya kaldıkları sorunların çözümü ve gerekli politikaların üretilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını" istedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı