Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Araçlardaki gizli bomba

Araçlardaki gizli bomba

Uzmanlar, ömrü dolan LPG tanklarının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, 3,5 milyondan fazla LPGli aracın üçte birinin LPG sisteminin kontrol edilmemesi tehli-kesaçıyor dedi.

Uzmanlar, ömrü dolan LPG tanklarının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "3,5 milyondan fazla LPG`li aracın üçte birinin LPG sisteminin kontrol edilmemesi tehlike saçıyor" dedi.
Makine mühendisi ve enerji uzmanı Umut Barış Ballıkaya, LPG`li araç sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Ballıkaya, LPG`li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrünün 10 yıl olduğuna işaret ederek, "LPG araç sahipleri kendilerinin, ailelerinin ve trafikte seyreden diğer vatandaşların emniyeti için tüm tedbirleri almalıdır; araçlarındaki LPG sistemini bütün olarak kontrol ettirmeli ve ömrünü tamamlamış tanklarını mutlaka yenisiyle değiştirmelidir" dedi.
Türkiye`de LPG`li araç sayısının 3 buçuk milyonun üzerinde olduğu ve bunların arasında ömrünü tamamlamış yakıt tankları bulunan araç sayısının da gözardı edilemeyecek kadar yüksek olduğunu belirten Ballıkaya, "Maalesef LPG`li araçlar konusunda büyük tehlikeyle karşı karşıyayız. Bugün sayıları 3 buçuk milyondan fazla olan LPG`li aracın neredeyse üçte birinin LPG sistemi bütün olarak kontrol ettirmemiş ya da kullandığı tankların kullanım ömrünü tamamladığı ifade ediliyor. Bu büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzun açık göstergesidir. LPG dönüşümlü araç kullanan herkesin yapması gereken, araçlarındaki LPG tankının imalat tarihine bir kez daha bakarak süresi dolmuş ise yetkili LPG dönüşüm firmalarına giderek LPG tankını değiştirmektir" şeklinde konuştu.
LPG TANKLARININ ÖMRÜ 10 YIL
LPG dönüşüm sistemlerinin doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında güvenli bir yakıt olduğunu ifade eden Ballıkaya, "LPG tankının ömrü 10 sene olarak kabul edilse de yaptığınız kontrollerde LPG tankının üzerinde korozyon ve paslanma var ise tank ömrünün dolması beklemeden değiştirilmelidir. Yine aracın hareketli olması nedeni ile LPG tankı her gün sayısız titreşime maruz kalır. Bunun sonucunda tankı sabitleyen kayışlarda gevşemeler meydana gelir. Bağlama kayışlarının gevşemesi sonucunda LPG tankı hareket ederek bağlantı ayarlarının bozulmasına neden olmaktadır. Bu durum ise LPG tankı üzerinde bulunan multivalfin çalışma açısının bozulmasına ve bakır boruların zorlanarak kırılmasına neden olur. Bu nedenle LPG tankı bağlama kayışları sık sık kontrol edilmeli, gevşeyen kayışlar gerdirilerek tank sabit duruma getirilmelidir" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli