Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Anlaşmalı boşanmalarasıkı takip geliyor

Anlaşmalı boşanmalarasıkı takip geliyor

SGK İl Müdürü Cem Dinç kurumun daha iyi hizmet vermesi anlamında çalışmalarının 2012 yılında bina bazında hızlanacağını söyledi.

SGK İl Müdürü Cem Dinç kurumun daha iyi hizmet vermesi anlamında çalışmalarının 2012 yılında bina bazında hızlanacağını söyledi. Dinç ayrıca vatandaşların işlemlerini yaptırırken fotokopi ve benzeri konularda ücret alınmayacağını açıkladı.
YEŞİL KART TARİH OLUYOR
Yeni yılda bazı konularda uygulama yönünden bazı değişiklikler olacak. Yeşil Kartlar 3816 sayılı kanunla yürürlüğe girdi. Bu vatandaşlarımız herhangi bir katılım payı ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanıyorlardı. İlimiz genelinde sisteme girmiş ve sistemden çıkmış olmak üzere toplam 147 bin 478 yeşil kartlı vatandaşımız var. Bunun yanında aktif olarak yeşil kart kullanan vatandaşlarımız ise il merkezinde 84 bin, ilçelerde de yaklaşık 13 bin vatandaşımız var.
Bir de bunların dışında ne 4/a´lı eski sigortalı, ne 4/b´li dediğimiz eski Bağ-Kur´lu, ne de 4/c dediğimiz Emekli Sandığı ve yeşil karta bağlı olmayan 1863 vatandaşımız var. Bizim bunlara ulaşarak bir şekilde sosyal güvenlik sistemine almamız gerekiyor. Fakat 1/1/2012 tarihinden sonra yeşil kart sistemi artık tarihe karışıyor. Bu sistem Genel Sağlık Sigortası´na devrediliyor.
Yeşil Kart´a sahip vatandaşlarımız yılbaşından sonra sistem olarak bize aktarılıyor ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına giriyor. Biz daha önce İl İdare Kurulları gelir testleri yapıyorlardı. Bu tarihten sonra gelir testlerini artık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yapacaklar. Yeşil Kart´a sahip olacaklarda olduğu gibi asgari ücretim üçte biri oranında bir geliri varsa genel sağlık sigortasından faydalanacaklar. Bundan sonra hane halkının asgari ücretin üçte birinden fazla geliri varsa katılım payı alınacak.
İNŞAAT USTALARINA BELGELERİ BİZ VERMİYORUZ
Yine yılbaşından sonra ustalık yetki belgesi geçerli olacak. Bu belge Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından verilecek. Ustalık belgesi olamyan kişiler artık inşaatlarda çalışamayacak. Bununla ilgili olarak vatandaşlarımız bu belgeyi Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerinden temin edecekler. 2015 yılına kadar bu vatandaşlarımız geçici yetki belgesi alabilecekler. Bununla ilgili olarak vatandaşlarımız arasında yanlış bilgilendirme var. Geçtiğimiz hafta çok sayıda vatandaşımız bize başvuru yaparak bizden belge istediler. Bu konuda vatandaşlarımız ilgili müteahhit tarafından alacakları bir çalışma belgesiyle Çevre ve Şehircilik il müdürlüğüne başvuru yapacaklar. SGK il müdürlükleri bu konuda sadece vatandaşların inşaatta çalıştıklarına dair hizmet dökümlerini verebiliyoruz. Bizden alacakları belgeyi ilgili müteahhitten alabilecekler ve bununla Çevre ve Şehircilik il Müdürlüklerine başvuru yapacaklar.
ANLAŞMALI BOŞANMANIN ÜZERİNE GİDECEĞİZ
2012 yılında da anlaşmalı boşanma konusunda çalışmalara devam edeceklerini belirten SGK İl Müdürü Cem Dinç şunları kaydetti: "Anlaşmalı boşunma yine önemli konularımızdan bir tanesi olacak. Anlaşmalı boşanmada İş Mahkemesi Anayasa Mahkemesi´ne itirazda bulundu. Anayasa Mahkemeleri ise SGK´nın yaptığı çalışmaları haklı buldu. Biz ciddi manada anlaşmalı boşanmaların üzerine gidiyoruz. Bundan sonra daha yoğun olarak çalışmalarımız devam edecek. 2011 yılında yaklaşık konuyla ilgili 4 bin 500 vuku var. Bunların 300-400 tanesini sonuçlandırdık ve Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirdik. İlimizde boşanmalar Türkiye ortalamasının üzerinde, bir de bu anlaşmalı boşanmalar eklenince sayı daha da artmış oluyor."
11 YIL ÖLEN KİŞİNİN MAAŞI ALINMIŞ
SGK İl Müdürlüğü olarak sahtekarlıkla da mücadele ettiklerini belirten Cem Dinç, "Biz kurum olarak dosyalarda yaptığımız çalışmalar neticesinde sahtekarlıkları da saptıyoruz. Bununla ilgili olarak bir vatandaşımız 2000 yılında vefat eden bir vatandaşımızın ölüm tarihi saklanarak isteğe bağlı sisteme dahil edilmiş. Bu dönem içerisinde isteğe bağlı emekli edilmiş ve bizden de 11 yıl maaş almışlar. Bunu saptayınca bu kişinin maaşını keserek Cumhuriyet savcılığına ilettik" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu