Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Anadolu basınında ilk fotoromanı yayınlamıştı

Anadolu basınında ilk fotoromanı yayınlamıştı

Erdekte de gazete çıkaran Mehmet Bozkurt: Gazetecilik, yansız ve dürüstçe yapılmalı Anadolu basınında ilk yerli fotoromanı yayınlayan Mehmet Bozkurt (Ruşen Kolanyaları), o yılları anlattı.

Erdek`te de gazete çıkaran Mehmet Bozkurt: "Gazetecilik, yansız ve dürüstçe yapılmalı"
Anadolu basınında ilk yerli fotoromanı yayınlayan Mehmet Bozkurt (Ruşen Kolanyaları), o yılları anlattı.
Bandırma`da, 1971 yılında sahipliğini yaptığı Yeni Gün Gazetesi`nde, gazeteci Sayim Alkazak`ın senaryosunu yazıp, yönetmenliğini üstlendiği "Oğlum İçin" isimli fotoromanda Bülent Alkazak, Sayim Alkazak, Özer Kocabay, Turhan Yalçıntunç, Nurettin Güray ve Ertan  Özbülbül gibi Bandırmalıların rol aldığını vurgulayan 77 yaşındaki Bozkurt, şunları söyledi:
 "Bu fotoromanın yayınlandığı yıllarda Anadolu basınının teknik olanakları çok yetersizdi. Fotoromanı yayınlarken, şöyle bir yöntem izliyorduk. Önce fotoromanın fotoğraflarını çekiyor, bu fotoğrafları, büyük kentlerdeki bazı yerlere göndererek, klişe yapılmasını sağlıyorduk. Daha sonra fotoğraf olarak sayfalarımıza yerleştiriyorduk."
1963-1967 yılları arasında Erdek`te kurduğu ilk matbaada basılan haftalık gazete Erdek 18 Eylül`ün ilk sayısını 21.05.1965 tarihinde yayınladığına dikkati çeken Bozkurt, cuma günleri haftada bir gün çıkardığı gazetenin sorumlu müdürlüğünü H. Arslan Akçun`un yürüttüğünü belirtirken, şunları söyledi:
"Gazetecilik, kamuyu aydınlatmak amacıyla yapılması gereken çok zevkli bir uğraş. Ama mutlaka doğru ve dürüst bir şekilde yapılması gerekiyor. Yaşım 77 ama içimdeki gazetecilik tutkusu hâlen sürüyor. Gazetecilik yıllarımda çok iyi meslektaşlarla birlikte çalıştık. O yılları unutmama olanak yok."
1937 yılında Bandırma`da doğan Bozkurt, patenti hâlen kendisinde bulunan "Ruşen Kolonyaları"nın da yıllarca imâlatını yaptı. Bozkurt, ayrıca Bandırma ve yöresine birçok sivil toplum örgütü çatısı altında ve bireysel olarak gerçekleştirdiği çeşitli etkinliklerle hizmet verdi.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli