Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı hizmete girdi

Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı hizmete girdi

Balıkesir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, güvensiz ürünlerin bildirimi için kurulan Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattının faaliyete geçtiğini söyledi.
Aşuk, güvensiz ürünlerin bildirimi için kurulan "Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı"nın faaliyete geçtiğini belirterek, "İhbar ve şikayetler, en kısa sürede işleme alınacak ve sonuçlandırılacak" açıklamasında bulundu. 

Şikayet Hattı ile piyasada güvenli ürünlerin dolaşımının sağlanmasını amaçladıklarını, tüketicilerde de "güvenli ürün" bilincini oluşturmayı hedeflenmesinin amaçlandığını belirten Aşuk, 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile bakanlığa, sanayi ürünlerinin, ürün güvenliği ve teknik mevzuatına uygunluğunu sağlamak amacıyla piyasa gözetimi ve denetimini, uygunsuzluk halinde gerekli tedbirlerin alınması ve yaptırım uygulanması görevlerinin verildiğini hatırlattı.
Bu kapsamda yaklaşık 3 yıl önce kurulan Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile denetim faaliyetlerine başlandığını ifade eden Aşuk, Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan 1.570 sanayi ürününün denetimi, ilimizde 14 denetçi vasıtasıyla kontrol edildiğini, yılın 10 aylık döneminde yaklaşık 3.352 ürünün denetlendiğini, denetimlerde yaklaşık 164.000 lira para cezası uygulandığını, ayrıca Bakanlık tarafından 45 farklı ürünle ilgili toplatma kararı verildiğini anlattı.
Akaryakıt, LPG istasyonları ve sayaçlar da denetleniyor
Denetimlerin risk analizleriyle belirlenen ürünler üzerinde yoğunlaştırıldığına dikkati çeken Aşuk, özellikle tüketicilerden ürünlere ilişkin gelen ihbar ve şikayetlerin dikkate alındığını belirtti.
Vatandaşların gerçekleştirilen denetimlerin bir parçası olmasını istediklerini dile getiren Aşuk, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan ürünler hakkında şunları söyledi: "Vatandaşlarımız asansör ve teleferiklerin yanında otomobille ilgili far, emniyet kemeri, hava yastığı ve lastik gibi her türlü aksamla ilgili ihbarda bulunabilir. Buhar ve kalorifer kazanları, set üstü ocak, fırın, kombi, şofben gibi gaz yakan cihazlar ile elektrik motorları, oda ve su ısıtıcıları, kaynak, tost, çay kahve makineleri gibi elektrikli ekipmanların, örneğin enerji verimliliği ile ilgili sorunları şikayet edilebilir. Tarım, iş, inşaat, kırtasiye, tekstil makineleri, sanayi ve tıbbi gaz tüpleri, mutfak tüpleri, yangın söndürücü gibi basınçlı ekipmanlar, sigorta, alarm cihazı, lamba gibi ATEX ürünlerde meydana gelen sorunlara ilişkin ihbar yapılabilir. Dinamit, fitil gibi sivil patlayıcılar, parfüm, deodorant, böcek ilacı gibi aerosol kaplar ile tekstil ve ayakkabılarda örneğin ürün içeriği ve etiket denetimi konularında şikayetler iletilebilir."
Aşuk, ayrıca Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğümüz sorumluluğunda bulunan, akaryakıt, LPG istasyonları ve sayaçlarla ilgili hususların, hazır ambalajlı ürünlerin miktar kontrollerinde yaşanan sorunların da "Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı"na bildirebileceğini kaydetti.
Güvensiz ürünü bekleyen yaptırımlar
“İhbar ve şikayetler, en kısa sürede işleme alınacak ve sonuçlandırılacak” diye konuşan Aşuk, tüketici ve kullanıcıların şikayetleri sonucunda gerekli incelemelerin yapılacağını, üründeki güvensizlik ya da teknik düzenlemelere, standartlara aykırılığın mahiyetine göre, ürünün üreticisi veya ithalatçısına idari para cezası, ürünle ilgili toplatma kararı, piyasaya arz yasağı gibi yaptırımların, orantılılık ilkesi çerçevesinde uygulanacağını sözlerine ekledi.



Anahtar Kelimeler:
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı