Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Alkolde yeni dönem başladı

Alkolde yeni dönem başladı

Kamuoyunda tartışmalara yol açan alkol satışını yasaklayan düzenleme yürürlüğe girdi. Alkolle ilgili düzenlemeler şöyle:

Kamuoyunda tartışmalara yol açan alkol satışını yasaklayan düzenleme yürürlüğe girdi. Alkolle ilgili düzenlemeler şöyle: "Market veya tekel bayiler, alkol içeren ürünleri vitrinlerde halkın göreceği şekilde sergileyemeyecek. İçki dolapları ise işletmelerin kapalı veya kuytu bölümlerine konulacak.
Tekel bayisi veya marketlerdeki içki markalı tabelalar bir yıl içinde değiştirilecek. Alkollü içki satışı yapılan yerler ile eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe bulunacak. 
Bu koşul turizm belgeli işletmeler için aranmayacak. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, stadyum ve spor salonları, eğitim ve öğretim kurumları, pastane, kıraathane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında içki satılamayacak. 18 yaşın altındakilere içki satışı yapılamayacak. Reşit olmayanlar alkollü içkilerin üretim, pazarlama ve satışında çalışamayacak. 
Yeni açılacak işletmelerde 100 metre sınırını ihlal eden olursa, ruhsatını üçüncü kişilere devredemeyecek. Mesafe kuralına takılan yerlerin ruhsatları ise sadece anne, baba, kardeş, torun, büyükanne ve büyükbaba gibi akrabalara devredilecek. Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımını yasaklayan yasa, özendirici, teşvik edici kampanya, promosyon ve etkinliklere de yasak getiriyor. Televizyonlarda yayımlanan dizi, film ve klıplerde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek.
Alkollü içki markalarının yurtiçinde düzenledikleri festivallere de yasak getirildi. Şarap firmalarının tanıtım gezileri yapılmayacak. Alkollü içki firmaları şirket adıyla kulüplere sponsor olabilecek. Ancak bira, şarap veya rakı markaları kullanılarak sponsorluk yapılmayacak. 
Otomatik satış makinalarından içki alınamayacak. Bahis oyunlarında içki ödülü yasaklanırken, basın yayın yoluyla da satış yapılmayacak. Posta yoluyla satış ve gönderim de yasak.
İçki şişeleri ve ambalajlarının üzerinde "alkol dostunuz değildir, sağlığa zararlıdır" ibaresi konması zorunlu hale getirildi. Üzerinde uyarı yazısı olmayan içki şişelerine el konabilecek. Park, bahçe, piknik alanı, sahil, mesire yerleri, bank ve sokaklarda alkollü içki tüketimi yasak olacak. İçki içilecek yerlerin kararını ise duruma göre illerin valileri belirleyecek. 
Üflemeyene ağır ceza 
Trafik kontrolünde 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu saptananlara 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Özel otomobillerde 0.50, diğer araçlarda 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına neden olmaları halinde haklarında TCK hükümleri uygulanacak. Alkolmetreyi üflemeyene ise 2 bin TL para cezası verilip, sürücü belgelerine 2 yıl el konulacak. Sürücü koltuğunda da artık sigara içilemeyecek. Karayolları ve şehir içi yollardaki tesislerde içki satılamayacak. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli