Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Alevi Kültür Derneği Erdek Şubesi yemek düzenledi

Alevi Kültür Derneği Erdek Şubesi yemek düzenledi

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza: Türkiye'de laikliğin en önemli güvencesi Alevi toplumudur”

Alevi Kültür Derneği Erdek Şubesi’nin düzenlediği birlik ve dayanışma gecesi coşkulu geçti. Aleyna Düğün Salonu’ndaki geceye Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Genel Sekreteri Mehmet Tüm, AKP Erdek İlçe Başkanı Murat Sever, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve kalabalık bir topluluk katıldı.
Gecenin açış konuşmasını yapan Alevi Kültür Derneği Erdek Şube Başkanı Mahmut Karaca, bölgemizin ateş çemberine, Suriye, Irak, Libya ve Gazze’nin kan gölüne döndüğüne, tekbir getirilerek çocuk, kadın, yaşlı demeden insanların kafalarının kesildiğine dikkati çekerken, şunları söyledi:
“İşte bugünlerde büyük bir birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Bizler, bu inancın gönüllüleri olarak barış ve insan haklarına katkı sağlamak istiyoruz.

Savaşların son bulduğu, barış ve kardeşliğin egemen olduğu bir dünyada, ‘Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesi’ne yaşamak, hep birlikte, her zaman, her yerde özgürlük ve barış türküleri söylemeyi diliyoruz.”
Ardından konuşan SODEV Genel Sekreteri Mehmet Tüm, 12 yıldır ülkeyi yöneten Başbakan ve AKP iktidarının, toplumun yüzde 50’sini ötekileştirdiğini, ayrıştırdığını belirtti.
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da konuşmasında, Alevilerin gelenek-göreneklerine saygı duyulması gerektiğini vurgularken, “Ancak Aleviler, yıllardır dışlanmak istenmelerine karşın Atatürk’e, demokrasiye, laiklik ilkesine sahip çıkarak, bugünlere gelmişlerdir. Laikliğin Türkiye’de en önemli güvencesi Alevilerdir” dedi.
CEM EVLERİ, CENAZE EVLERİ DEĞİLDİR
Ankara’dan gelerek geceye katılan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir de konuşmasında, Türkiye’deki 102 şubeleri içinde en çalışkan, en deneyimli şubelerinin başında Bandırma’nın geldiğinin altını çizerken, tüm şubelerin, derneklerini ayakta tutmak için çaba harcamaları gerektiğini belirtti. Cem Evleri’ne büyük önem verdiklerini de vurgulayan Demir, şunları söyledi:
“Bu hükümet, yıllardır, kendi yurtlarında çocuklarımızın, gençlerimizin beyinlerini yıkadı. Bizim Cem Evleri’miz, cenaze evleri değildir. Bizler de, çocuk ve gençlerimize sahip çıkmak için Cem Evleri’nin bünyesinde mutlaka yurtlar kurmalıyız. Bandırma’da yapımı süren Cem Evimizde de yurdumuz vardır. Bandırma’yla birlikte ülkemizin 10 dolayındaki Cem Evi’nin bünyesindeki yurtlarda, 1500-2000 çocuk ve gencimize hizmet verebilecek durumdayız. Yani, artık Cem Evleri’mizi sosyal ve kültürel hizmet veren yerler olarak düşünmeliyiz. Bundan sonra yapacağımız her Cem Evi’nde mutlaka yurt bulunacaktır.”
Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için herkesi sandık başına gitmeye çağıran Demir, şu değerlendirmede bulundu:
“Gidin ve oyunuzu, Recep Tayyip Erdoğan’ın dışında, Ekmeleddin İhsanoğlu veya Selahattin Demirtaş için kullanın. Eğer Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, emin olun Türkiye’de kaos yaşanır. Ortadoğu ve Suriye’de yaşanan savaşın içine Türkiye de girer. Bu savaş, Türkiye’ye de sıçrar. Erdoğan, Türkiye’yi ayrıştırıyor. Oysa Türkiye’de, Sünniler, Kürtler, Aleviler, Ermeniler büyük ailelerdir. Ülkemizde Aleviler, tarih boyunca ayrıştırıldı, dışlandı, yok sayıldı, fişlendi, katliamlara uğradı. Ama bugün gururla söyleyebilirim ki, Başbakan’ın dize getiremediği, boynunu bükemediği tek toplum, Alevilerdir. Biz, başkaları gibi haram sofralarına hiçbir zaman oturmadık, oturmayacağız.”
Demir, bazı açıklamaları nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisini üç kez mahkemeye verdiğini de sözlerine ekledi.
Geceye, Türk Halk Müziği solisti Sevgi Demir, sazıyla renk kattı.
Haber : Önder Balıkçı



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli