Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Akova, Torba Yasa hakkında görüşlerini açıkladı

Akova, Torba Yasa hakkında görüşlerini açıkladı

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Torba Yasa olarak bilinen 639 Sıra Sayılı Kanun Tasarısının 103. maddesi hususunda TBMM Genel Kurulda konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Torba Yasa olarak bilinen 639 Sıra Sayılı Kanun Tasarısının 103. maddesi hususunda TBMM Genel Kurulda konuştu.
AKOVA konuşmasında şu konulara değindi:
“639 Sıra Sayılı Kanun Tasarısının 103. maddesi ile vatandaşların en temel hakları olan maliklerin mülkiyet hakkı ihlal edilmek, engellenmek istenmektedir. Yapılmak istenilen değişiklik taşınmazı kamulaştırılan vatandaşların aleyhine olup, bu düzenleme Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin mülkiyet hakkı konusunda verdiği emsal kararların aksine bir düzenleme getirecektir. Bu Kanun Tasarısında Balıkesir’i de ilgilendiren çok önemli bir konu bulunmaktadır. Kamu zararı doğuran ve yargı kararları iptal edilen özelleştirmeler hususunda devir ve teslim tarihinden sonra 5 yıl içinde hukuki itirazlar nedeniyle sona erdirilemeyen özelleştirme işlemlerinin aleyhte yargı kararına konu olsa bile bu yargı kararlarının uygulanamayacağına ilişkin bir düzenleme getirilmek istenmektedir. Getirilmek istenen düzenleme Anayasamızın hukuk devleti ve güçler ayrılığı ilkelerine açıkça aykırıdır. Zira Şubat ayında buna benzer süreçler için ivedi yargılama süreleri hukuk sistemimizde yer almıştır. Tasarının yasalaşması halinde, üzerinden beş yıl geçmiş özelleştirmeler hakkında kesinleşmiş yargı kararlarını uygulamayan ve hukuka aykırı bir şekilde işletmeye el koyanlar işletmenin sahibi olarak ödüllendirileceklerdir. Bu kanun tasarısıyla kesinleşmiş yargı kararına rağmen SEKA Balıkesir işletmesini on yıldır hukuka aykırı elinde tutan Albayraklar gibi şirketler artık kesinleşmiş yargı kararıyla bağlı olamayacaktır. Nitekim SEKA Balıkesir işletmesinin Albayraklar A.Ş.’ye değerinin ellide biri fiyatına satılmasını idari yargı iptal etmiş, karar kesinleşmiştir. Kesinleşen yargı kararını Albayraklar uygulamayıp, devlete ait işletmeyi kesinleşen yargı kararına karşın yılarca hukuka aykırı bir şekilde ellerinde tutmuşlardır. Yasa yoluyla yargı kararlarının uygulanmayacağı hüküm altına almak istemek hukukun katledilmesidir. Şimdi Torba Yasa ile hukuksuzluklara göz yumulmaya devam edilmek istenmektedir. Anayasa Mahkemesi ve yargı kararlarını bertaraf etme anlayışı ile hareket eden AK Parti hükümetinin açtığı yaralar uzun süre kapanmayacaktır. Yasaların vatandaş yararına olması gerekirken, belirli çıkar gruplarına yararı gözetilerek çıkarılması üstelik Anayasanın amir hükümlerinin hiçe sayılması kabul edilmez.”



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false