Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Akova, sağlıkta dönüşümün araştırılmasını istedi

Akova, sağlıkta dönüşümün araştırılmasını istedi

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, AKP hükümetinin sağlıkta dönüşüm adı altında uyguladığı politikalarla, sağlık hizmetlerinin kamusallığını hızla yitirmesi, sağlık hizmeti sunumunun serbest piyasa koşullarına terk edilip, özelleştirilmesi sonucunda

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, AKP hükümetinin sağlıkta dönüşüm adı altında uyguladığı politikalarla, sağlık hizmetlerinin kamusallığını hızla yitirmesi, sağlık hizmeti sunumunun serbest piyasa koşullarına terk edilip, özelleştirilmesi sonucunda oluşan sorunları TBMM gündemine taşıyıp Meclis Araştırma Önergesi verdi.
Akova araştırma önergesinin gerekçesinde şu hususlara değindi: “Gelişmiş ülkelerde devlet vatandaşına güvenlik, savunma, yargı, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi hizmetleri sağlamada önemli roller üstlenir. Kamu otoritesinin vatandaşına temel sağlık hizmetini ücretsiz vermesi, bu hizmeti koruması ve sürdürmesi sosyal devletin temel görevlerindendir. Ancak sağlıkta dönüşüm altında yapılan uygulamalarla, devlet sağlık hizmetlerini ücretsiz sağlayacağı yerde pazarlamaya başlamıştır. “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile etkili, verimli ve hakkaniyetli bir sağlık sistemi oluşturulamamış; sağlık hakkına erişimde engeller ortadan kaldırılamamış; halkın sağlık hizmeti sunumundan memnuniyetsizliği artmıştır. Sağlık hizmetlerinin sunumu artan oranda piyasa güçlerinin emrine terk edildiğinden, halkın kendi cebinden yapmış olduğu ödemeler gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Sağlıkta dönüşüm denilen sürecinin ana ayakları, hastanelerin kapitalist işletmeler haline getirilmesi, muayene ücreti, katkı payı, katılım payı, doktor seçme gibi çeşitli isimler adı altında hastaların kendi ceplerinden ücretler ödemesi, taşeronlaştırma ve özel hastanelere devlet ve üniversite hastanelerinden daha fazla bütçe ayrılmasıdır. AKP iktidarıyla birlikte sağlık hizmeti kamusallığını hızla kaybetmiştir. Özel sağlık yatırımları hızlanmıştır. Daha fazla özel hastane açılmış; özel sektörün sunduğu hizmetlerin kamunun sunduğu hizmetlere nazaran daha fazla ve artan oranda desteklenmesi sağlanmıştır. Bu uygulamalar ile sağlık hizmetlerinin sunumu artan oranda piyasa güçlerinin emrine terk edilmiştir. Kaynak verimliliği, özelleştirme, ticarileşme, piyasalaşma gibi unsurlar ile kamusal sağlık hizmeti anlayışının evrensel insan haklarına dayalı içeriğinden uzaklaşılmıştır. Ülkemizde, sağlık harcamalarının kamu eliyle artırıyor gözükmesi, kamunun temel sağlık görevini yaptığını göstermemektedir. Kamunun hizmet tedarikini artan oranda özelden aldığını ve halkın cepten yapmış olduğu ödemeleri gün geçtikçe artırdığını göstermektedir. AKP hükümetinin sağlıkta kayda değer bir yapısal dönüşümü başarıp başarmadığının incele nmesi; “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın etkili, verimli ve hakkaniyetli bir sağlık sistemi oluşturup oluşturmadığının araştırılması; sağlık hakkına erişimde yaratılan yeni engellerin tespit edilmesi, sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların üzerine binen maliyetin belirlenmesi; vatandaşların sağlık hizmet sunumundan memnun olup olmadığının araştırılması ve sağlık hakkını elde etmek için çabalayan vatandaşların sağlık sisteminde yaşadığı sorunlara çözüm için gerekli politikaların tespiti amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereği, Meclis araştırmasına ihtiyaç duyulmaktadır.”



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli