Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Akova, Sağlık sorunlarının araştırılmasını istedi

Akova, Sağlık sorunlarının araştırılmasını istedi

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, sağlık çalışanlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıyıp Meclis Araştırma Önergesi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, sağlık çalışanlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıyıp Meclis Araştırma Önergesi verdi.
Akova, araştırma önergesinin gerekçesinde aşağıdaki hususlara değindi:
“Sağlık çalışanlarının yaptıkları meslek bireylerin hayati durumlarına birebir bağlı olduğundan dolayı yaşamla-ölüm arasında çok önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Sağlık çalışanları bu önemli görevlerinde birçok zorluk ve risk altında görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu sırasında her gün çeşitli tehlike ve risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Kesici ve delici aletin kullanıldığı sağlık hizmeti sunumu sırasında ortaya çıkan yaralanmalar, bazen tedavisi mümkün olmayan hastalıklara, hatta ölümlere neden olabilmektedir. Sağlık çalışanları görevlerini yerine getirirken bile birçok hastalık riskini göze almak zorundadırlar. Sağlık çalışanlarının hizmet sunumu sırasında karşılaştıkları tehlike ve risklerden bazıları ise bizzat hizmet sunumu yaptıkları hasta veya yakınlarının şiddet dolu tepkilerinden doğmaktadır. Hasta veya yakınları verilen sağlık hizmetinden memnun kalmayınca, direkt olarak en yakınındaki sağlık çalışanına karşı ciddi bir şekilde şiddet uygulamaya kalmaktadırlar. Sağlık hizmeti sunumunun gerçekleştiği ortamlar, hasta veya yakınlarının şiddet içeren davranışları yüzünden gün geçtikçe daha tehlikeli olmakta ve sağlık çalışanlarının çalışma dışı yaşamlarına da yansıyan çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. İnsanların önem verdiği, güvenli bulduğu, geçici süreli olsa da korundukları ve tedavi edildikleri hastanelerde ortaya çıkan şiddet olayları sağlık çalışanlarının yıpranmasına neden olmaktadır. Sağlık çalışanlarının uzun, düzensiz, nöbetli ve vardiyalı çalışma saatleri, her gün görevlerini ifa ederken aldıkları risk ve tehlikeler, hasta veya yakınlarının uyguladığı şiddet nedeniyle çalışma şartları giderek ağırlaşmıştır. Sağlık işyerlerindeki şiddet olayları sağlık çalışanlarının üretkenliğinde düşüşe, ruhsal durumlarında çöküntü yaşamalarına ve yaşam kalitelerinin hasar görmesine sebep olmaktadır. Sağlık çalışanlarından saldırıya uğrayanların ve saldırıya şahit olanların sunduğu hasta bakım hizmetlerinin niteliği gerilemektedir. Dolayısıyla sağlık sektöründe yaşanan şiddet sadece şiddete uğrayan çalışanı değil, toplum sağlığını da ilgilendirmektedir. Sağlık çalışanlarının sağlık hizmeti sunumu sırasında her gün karşı karşıya kaldıkları tehlike ve risklerin yanı sıra hasta veya yakınlarının şiddet uygulamalarına maruz kalmalarının araştırılması, sağlık çalışanlarının haklarının iyileştirilmesi, üretkenliğinin ve verimliliğinin artırılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinin nasıl engelleneceği ve ortadan kaldırılabilineceğinin incelenmesi ve sağlık çalışanlarının çalışma şart ve ortamlarından doğan bu sorunların çözümü için gerekli politikaların tespiti amacıyla Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği, Meclis araştırması açılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.”



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli