Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Akın, asgari ücretin alım gücünün düşmediği algısını yerle bir etti

Akın, asgari ücretin alım gücünün düşmediği algısını yerle bir etti

Asgari ücretin enerjide alım gücünün 1 yıl içinde olağanüstü düştüğünü söyleyen CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Asgari ücretle artık daha az elektrik ve doğalgaz alınıyor. Gçen yıl 3.134 kw elektrik alınıyordu şimdi 2.196

Asgari ücretin enerjide alım gücünün 1 yıl içinde olağanüstü düştüğünü söyleyen CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Asgari ücretle artık daha az elektrik ve doğalgaz alınıyor. Gçen yıl 3.134 kw elektrik alınıyordu şimdi 2.196 kw, geçen yıl 1.478 m3 doğalgaz alınıyordu şimdi 962 m3” dedi. 
CHP Milletvekili Akın, bütçe görüşmelerinde iktidar sözcülerinin zorlama hesaplarla “asgari ücretin alım gücünün düşmediği” algısı yaratarak vatandaşı kandırmaya çalıştığını ifade etti. 
Akın, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada TBMM Genel Kurulu’ndaki 2023 yılı bütçe görüşmelerinde iktidar sözcülerinin zorlama hesaplarla vatandaşı aldatmaya çalıştığına işaret etti. 
İktidar temsilcilerinin geçen yıla göre asgari ücretin alım gücünün arttığı yönündeki söylemin gerçeği yansıtmadığını belirten Akın; AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli’nin bütçe görüşmelerinde asgari ücret ile daha fazla kırmızı et aldığına ilişkin hesap yaptığını ve “Çok artış yok ama düşmemiş” dediğini anımsatarak şunları dile getirdi: “Sözde olağanüstü destek verdiklerini söylemelerine karşın enerji faturalarında asgari ücretin alım gücü bir yılda rekor oranda erimiş durumda. Vatandaşlar soğuk havada kombisini açamaz hale geldi. İktidar ise hala Almanya’da kriz var diyor, kriz vatandaşın kombisinde, enerji faturalarında.” 
İktidar sözcülerinin yaptığı asgari ücret ile kırmızı et hesabının benzerinin enerji faturaları üzerinden yapılması durumunda gerçeklerin ortaya çıkacağına vurgu yapan Akın, şunları ifade etti: “Geçen yıl Aralık ayında 2.853 lira olan asgari ücretle söz konusu dönem 3.134 kilovatsaat elektrik alınabiliyordu. Bugün 5.500 lira olan asgari ücretle alınan elektrik ise 2.196 kilovatsaate geriledi. Elektrikte asgari ücretin alım gücü bir yılda 938 kilovatsaat düşerek azalmış durumda. Aynı şekilde geçen yıl Aralık ayında asgari ücretle 1.478 metreküp doğalgaz alınırken, bugün asgari ücretle 962 metreküp doğalgaz alınabiliyor. Doğalgazda asgari ücretin alım gücü bir yılda 516 metreküp düştü. Yani iktidar sözcülerinin ifadesini kullanırsak; ‘Artış hiç yok, düşüş çok’. Zorlama hesaplar ve makyajlı rakamlarla artık milletimizi kandırmaya çalışmayın.”   

Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı