Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Akın, Sıfır faizli KOSGEB kredilerinin esnafa çare olamayacağını öne sürdü

Akın, Sıfır faizli KOSGEB kredilerinin esnafa çare olamayacağını öne sürdü

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, hükümetin beceriksizce uyguladığı ekonomi politikalarının esnafı bezdirdiğini söyledi ve bu konuyu, TBMM gündemine taşıdığını belirtti.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, hükümetin beceriksizce uyguladığı ekonomi politikalarının esnafı bezdirdiğini söyledi ve bu konuyu, TBMM gündemine taşıdığını belirtti.
Akın, konuyla ilgili olarak yaptı açıklamada ?Gittiğim her yerde esnaf kardeşlerimizi ziyaret ediyorum. Esnaf örgütleri ile görüşüyorum. İktidarın referandum öncesi çok büyük ve pahalı kampanyalarla tanıttığı sıfır faizli krediden ve uygulamasından çok hoşnut değiller. Elli bin lira üst limitli olmasına rağmen küçük esnafımızın çok büyük bir bölümü ancak 20 bin lirasından yararlanabileceklerini söylüyor. Buna karşın bu krediyi kullananlar 150.000 TL üst limitli faiz indirimli Halkbank kredilerinden yararlandırılmıyor. Esnafımız bundan çok şikayetci. 20 bin lira bizim işimize çok yaramaz, asıl önemli olan yatırım yapabilmemiz için diğer kredi diyorlar. Ayrıca daha önceki sıfır faizli uygulamalarda böyle bir kısıtlama yokken, şimdi esnafımızın bu olanağı kısıtlanıyor. Bu doğru değil. Esnafımız bu yanlışın düzeltilmesini istiyor? dedi.
Akın´ın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: ?50 bin lira üst limitli, ilk 12 ayı ödemesiz üç yıl vadeli faizsiz kredi uygulamasına çok sayıda esnafımızın müracaat ettiği belirtilmektedir. Kredi kullanması uygun bulunanlar açıklanmış ve işlemleri yapılmaya başlanmıştır. Ancak kredi ile ilgili işlemler başladığında bu krediden yararlanacakların Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kefaletiyle Halkbank tarafından kullandırılan faiz indirimli, 150.000 TL üst limitli krediden yararlanamayacağı açıklanmıştır. Bu şekilde faizsiz kredi kullananların daha önemli bir kaynaktan yararlanmalarının önü kapatılmış olmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak; Daha önce KOSGEB tarafından sağlanan sıfır faizli kredilerde böyle bir uygulama olmadığı halde esnafımızın 150.000 TL üst limitli faiz indirimli krediden yararlanmasının bu şekilde engellenmesinin nedeni nedir? Esnaf ve sanatkarlar odalarımızın bu konuda, yani bu mağduriyetin giderilmesi konusunda müracaatları olmuş mudur? Oldu ise gereği yapılarak esnafımızın mağduriyeti giderilecek midir? Esnaf ve sanatkarlarımız 150.000 TL üst limitli Halkbank kredisinin kendileri için daha önemli olduğunu ve bu kaynakla yatırım yapabildiklerini belirterek faizsiz ama daha düşük miktarlardaki kredi için bu olanaktan mahrum edilmelerinin çok yanlış olduğunu belirtmektedirler. Zaten zor durumda olduğu bilinen esnafımızın işletmelerini ayakta tutabilmeleri için bu konuda yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Balıkesir´de ilk bir yılı ödemesiz 36 ay vadeli faizsiz kredi için yapılan başvuru sayısı nedir? Bu başvurulardan ne kadarı krediden yararlanabilecektir? Türkiye genelinde bu krediye başvuru sayısı ne olmuştur??
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli