Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Akın, enerji ithalatına dikkat çekti

Akın, enerji ithalatına dikkat çekti

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, dış ticaret açığının büyük bölümünü enerji ithalatının oluşturduğuna dikkat çekti.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, dış ticaret açığının büyük bölümünü enerji ithalatının oluşturduğuna dikkat çekti.
Güre´de Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ?İklim değişikliği ve Yenilenebilir enerji Çalıştayı?na katılan Akın, burada bir konuşma yaptı.
Akın, konuşmasında şunları kaydetti: ?2000´li yılların başında birincil enerjide % 67 olan dışa bağımlılık oranımız bugün için % 75´i geçmiş durumda. Yılda 55 milyar dolar enerji ithalatına para ödüyoruz. Dış ticaret açığımızın büyük bölümünü enerji ithalatı oluşturuyor. Elektrik üretimimiz de maalesef ithalata bağımlı. Tükettiğimiz elektriğin 2014 yılında % 65´ini, 2015 yılında % 56´sını ithal kaynaklardan üretmiş durumdayız. 2016 yılında bu oran biraz daha gerilemiş durumdadır. Bu ülkede milli ve yerli bir enerji kaynağı arıyorsanız, listenin en başına bu toplantının da konusunu oluşturan yenilenebilir enerji kaynaklarını koyun. Güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle her şeyi ile yerli ve millidir. Eğer bu şekilde teşvik ve destekler yağdıracaksanız bu kaynakları da destekleyin. Dünyada enerji trendleri bu yöne kaymış durumdadır. Paris İklim Anlaşması da fosil yakıt dönemini kapatacak önlemler içeriyor. Anlaşmaya taraf ülkeler çoktan harekete geçmiş ve yenilenebilir enerji yatırımlarına hız vermişlerdir. Yenilenebilir enerjinin payının hızla arttığını görüyoruz. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının verilerine göre 2015 yılında küresel kurulu elektrik gücüne yapılan ilavenin % 61´i yenilenebilir kaynaklara dayalıdır. Bunların içinde de güneş ve rüzgar başı çekmektedir. Bu ikisi 2015 yılındaki yenilenebilir enerji yatırımlarının % 90´nı oluşturmaktadır.?
Ülkemizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilgiler veren Akın, enerji verimliliğini de önemli bir kaynak olarak değerlendirerek, hükümeti bu konuda gerekeni yapmadığı için eleştirdi.
Akın´a toplantıda Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu tarafından bir de plaket takdim edildi.
Toplantının ardından Bigadiç´e geçen Akın, Hatay´da şehit düşen Jand. Astsb. Çvş. Niyazi Elçin´in İlyaslar mahallesindeki cenaze törenine katıldı. Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli