Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Akın, belediyelere orantılı kaynak sağlanmıyor

Akın, belediyelere orantılı kaynak sağlanmıyor

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Belediye Gelirleri Kanunu´nun güncel olmamasından kaynaklanan sorunları Başbakan Binali Yıldırım´a aktardı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Belediye Gelirleri Kanunu´nun güncel olmamasından kaynaklanan sorunları Başbakan Binali Yıldırım´a aktardı.
Akın, ülkemizde 2000´li yıllardan yerel yönetimler alanında önemli reform çalışmaları yapıldığını Başbakan Yıldırım´a aktarırken, ?5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile belediyelerin görev ve sorumluluk alanları genişletilmiştir. Ancak, bu değişiklikler sonrası belediyelerin gelir kaynaklarını arttırmaya yönelik düzenlemeler eksik kalmış, yerel yönetimlerin öz gelirlerini düzenleyecek reformlar yapılamamıştır. Nitekim belediyelerin gelir kaynaklarını düzenleyen temel kanun olan Belediye Gelirleri Kanunu 1981 tarihli olup, o tarihten bu yana 30 yıldan fazla süre geçmiş olmasına rağmen, Belediye Gelirleri Kanunu´nda önemli bir değişiklik yapılmamıştır. Bu ise, belediyelerin gelir kaynaklarının özellikle de öz gelir kaynaklarının verimsiz ve yetersiz bir hale gelmesine neden olmuştur.? İfadelerine yer verdi.
Akın, Başbakan Yıldırım´a şu soruları yöneltti: ?Belediyelerin gelirlerini düzenleyecek yeni bir çalışma var mıdır ? 6360 sayılı yasa ile büyükşehir belediyelerinin altındaki belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payların miktarı ve dağıtım usulleri değişmiştir. Bu yasa zaten yetersiz olan belediye gelirlerini daha da azaltmış ve belediyeler görevlerini yerine getiremez hale gelmiştir. Anayasa´nın 127. Maddesine göre belediyelere, görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır ifadesi bulunmaktadır. Belediyelerin görev ve kaynakları arasındaki bu orantısızlığı ortadan kaldırmak için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Belediyelerin öz gelirlerini arttıracak bir çalışma var mıdır ? Belediyelerin öz gelirleri iller bazında ne kadar tahakkuk etmiş ve bunları ne kadarı tahsil edilmiştir.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false