Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Akın, Afrin´den Türkiye´ye kaçak sokulan zeytinyağı konusunu meclise getirdi

Akın, Afrin´den Türkiye´ye kaçak sokulan zeytinyağı konusunu meclise getirdi

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Suriye-Afrin´den ülkemize kaçak olarak sokulan zeytinyağı olayını TBMM´ye taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Suriye-Afrin´den ülkemize kaçak olarak sokulan zeytinyağı olayını TBMM´ye taşıdı.
Zeytin ve zeytinyağı üreticisinin sorunlarını gündeme getirerek, üreticinin zor durumda olduğunu sık sık dile getiren Milletvekili Akın, TBMM Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada Afrin´den 50 bin ton zeytinyağının kaçak yollarla Türkiye´ye getirilmesine tepki gösterdi. ?Gümrüğümüz, sınır güvenliğimiz 50 bin ton zeytinyağının kaçak olarak girmesine nasıl izin veriyor?? diye soran Akın, gereken önlemlerin alınmasını istedi.
Akın, TBMM´de şunları söyledi: ?Bu yıl yağlık zeytin miktarında geçen yıla göre % 35 düşüş var. Bu da zeytinyağı üretiminin geçen yıla göre % 27 azalmasına neden oldu. Üretim maliyetleri tam % 50´nin üzerinde artarken ürün fiyatı artmıyor. Üreticimiz de zararda, devletten doğal olarak destek bekliyor. Devlet desteği 80 kuruş ama çok yetersiz, en az 1,5 lira olmalı ve bunu defalarca dile getirdik. Rafine yağın fiyatı şu anda 8, sızma yağ 14 lira düzeyinde. Fiyatlar üç yıl öncesinin de gerisine inmiş durumda. Tüccar yağ almıyor, Marmarabirlik alımı durdurdu, TARİŞ de işçi çıkartıyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de Afrin´den 50 bin ton zeytinyağı kaçak yollarla ülkemize giriyor. Allah aşkına bu iktidarın zeytin üreticisinden istediği nedir? Batırmak istiyorsa batırma noktasına getirdi. Bunun önlemini derhal alması gerekiyor. Gümrüğümüz, sınır güvenliğimiz 50 bin ton zeytinyağının kaçak olarak girmesine nasıl izin veriyor? Balıkesir´deki üreticimizin feryadını duyun.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli