Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

AK Parti Milletvekili Kırcı´dan ABD´ye sert tepki

AK Parti Milletvekili Kırcı´dan ABD´ye sert tepki

ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıması Ankara´da ABD Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıması Ankara´da ABD Büyükelçiliği önünde protesto edildi.
Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop ve bir grup AK Partili Milletvekili ile birlikte ABD Büyükelçiliği´nin önüne gelen Kırcı, Kudüs´ün İsrail´in başkenti olarak tanınmasına sert tepki gösterdi.
Kırcı, ABD Devlet Başkanı Trump´ın, Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıdığı yönündeki açıklamasının ardından Trump´ın bu kararı ile Kudüs´ün yeniden dünya siyasetinin odak noktalarından biri haline geldiğini söyledi.
Kırcı, geçtiğimiz asırda İngiliz Manda yönetiminin etkisiyle kurulan yapay devlet adeta bölgenin bağrına hançer gibi saplandı. İşgal rejimi altında Filistin halkı hem kendi ülkelerinde farklı bölgelere ayrıldı hem de mülteci hayatı yaşamaya mahkûm edildi.? dedi.
Kırcı, iç politikada sıkışan Trump yönetiminin bölgeyi Siyonizm´in dar çerçevesinden ele alarak hukuku çiğnediğini, burada yaşayan halkı yok saydığını ve tüm beşeriyetin asırlardır uğruna mücadele ettiği hak, adalet ve özgürlük gibi değerleri ayaklar altına alan, insanlık vicdanı yaralayan bu kararı şiddetle kınadıklarını belirtti.
Kudüs´ün statüsünün Filistin sorununun çok önemli bir yönü olduğunun altını çizen Kırcı ?İngiliz Manda Yönetimi´nin sona ermesinin gündeme geldiği 1947 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı 181 sayılı kararda Kudüs´ün Birleşmiş Milletler Vesayet Konseyi tarafından uluslararası bir yönetim biçimiyle idare edilmesi öngörülmüştü. İsrail´in 1967´de Doğu Kudüs´ü işgali ve 1980´de tek taraflı olarak başkent ilan etmesi karşısında BM 478 sayılı bir karar alarak Kudüs´ün ilhakını ve başkent ilan edilmesini geçersiz saymıştır. Kudüs´ün statüsü sorununun BMGK ve Genel Kurul kararları temel alınarak iki taraf arasında yapılacak doğrudan görüşmeler yoluyla çözülmesi esas olmalıdır.? Dedi.
Hakkın, hukukun ve değerlerin göz ardı edildiğini söyleyen Kırcı ?Adalet, üç semavi din için de kutsal olan Kudüs´ün Siyonizm´in sultasından kurtarılması ve ortak miras olarak korunmasını gerektirirdi. Oysa bu kararla, uluslararası barış ve güvenliği esas alarak adalet üzere hareket etmesi beklenen ABD yöneticileri sadece Siyonist düşlere hizmet etmektedir. Hukuksuz karar; işgal rejimini cesaretlendirmek, işgali meşrulaştırmak ve bölgedeki istikrarsızlığı körüklemekten öte bir anlam taşımamaktadır.? dedi.
Tarihi gerçekler ve uluslararası hukuk ışığı altında düzeltilmesi gereken bu yanlışı ele alma görevinin en başta Birleşmiş Milletlere ait olduğunu söyleyen Kırcı, sözlerine şöyle devam etti: ?Diğer taraftan Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların asla vazgeçemeyecekleri kutsal değerlerdir, böylesi bir oldu bittiyi kabul etmiyoruz. Kudüs´ün kayıtsızlığın kurbanı olmaması için İİT dönem başkanlığını üstlenmiş bir ülke olarak İslam Alemi ile birlikte üzerimize düşen özel sorumluluğu taşımaya hazırız.? diyerek sözlerine ekledi. uHaber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli