Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Aile Hekimlerine ?Hızlı Teşhis Kitleri? geliyor

Aile Hekimlerine ?Hızlı Teşhis Kitleri? geliyor

Balıkesir İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür V. Op. Dr Servet Kocaöz, Aile Hekimleriyle il düzeyinde yapılan çalışmaları ve ilaçlar ile ilgili yeni çalışmaları aktardı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür V. Op. Dr Servet Kocaöz, Aile Hekimleriyle il düzeyinde yapılan çalışmaları ve ilaçlar ile ilgili yeni çalışmaları aktardı.
Kocaöz, devamında şu bilgiyi aktardı: ?Ülkemizde antibiyotikler en çok kullanılan ilaçlardandır ve antibiyotikler gereksiz, yanlış kullanımlar sonunda antibiyotik direncine neden olmaktadır. Antibiyotik direnci gelişen bir kişi de ise artık antibiyotiğin etkili olduğu bakteriye etki etmediği ve mikrobun artmaya, çoğalmaya devam ettiği bir durum söz konusudur. Tedavi ihtiyacı olan hastaya uygun antibiyotik bulunamaması anlamına gelmektedir. Bu durum hem hekimler için hem de hasta için istenmeyen bir durumdur. Dirençli bakteriler için uzun çalışmalar ile yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Maalesef uzun çalışmalar ve büyük maddi yatırımlar gerektiğinden yeni tedavi seçenekleri için gerekmektedir. Eğer antibiyotik kullanımı kontrol altına alınmazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile, direnç nedeniyle ölümcül olabileceğini unutmamalıyız. Uygunsuz antibiyotik kullanımı sonucu maalesef, dirençli mikroorganizmalar vücut florasına hakim olarak ve bu mikroplara bağlı enfeksiyon seyrinde, hastanede kalış süresinde ve hastalığa bağlı ölüm oranlarında artış olacağı öngörülmektedir. Bu nedenle İl Sağlık Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın bu konuda ne kadar hassasiyetle çalıştığını biliyoruz ve Bakanlığın çalışmalarına destek olmak amacıyla İlimizde Bilinçli antibiyotik kullanımını yaygınlaştırmak üzere bir yığın çalışma yürütüyoruz. Örneğin, İlimizde bulunan tüm Aile Hekimlerimizi hizmeti aksatmayacak şekilde gruplar halinde, Antibiyotik Bilgilendirme Eğitimlerine davet ediyoruz. Son derece çarpıcı sonuçlar elde ettik: İlk Eğitim grubumuza 45 aile hekimimiz katıldı. Bu gruptaki hekimlerin reçetelerinde antibiyotik yazma oranı ortalama olarak % 39 iken eğitim sonunda eğitim sonunda % 18´lere kadar düştü. Bu oranın anlamı; bilinçli antibiyotik kullanılması için eğitimin şart olduğudur. Bu eğitim sayesinde antibiyotiklerin gerçekten ihtiyaç olduğunda yazılması, doğru hastalığa doğru antibiyotiğin yazılması, gereksiz verilen antibiyotikler sonucu gelişen süper enfeksiyonların önlenmesi ve tabii ki en önemlisi bakterilerin antibiyotik direnci kazanmasının önüne geçilmesi, milli servetimizin israf edilmesinin önlenmesi için ilk adım atılmış oldu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu da yakın zamanda aile hekimlerine Akut tonsillit düşünülen hastaların hastalık etkeninin viral etkenlerle mi? Yoksa Bakteriyel etkenlerle mi? olduğunu kısa sürede teşhis eden" hızlı teşhis kitleri" göndereceğini bildirmiştir. Bu tetkik sayesinde gereksiz antibiyotik kullanımının büyük oranda önleneceği düşünülmektedir.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu