Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Ah, o Taş Restoran´ın dili olsa!

Ah, o Taş Restoran´ın dili olsa!

Kurbağalıdere´deki bu restorana yalnız Erdekliler değil, Bandırmalılar da büyük ilgi gösteriyordu.

1967-1985 yılları arasında, kayalıkların arasında, doğal ortamda bir lokanta olan Taş Restoran, otantik görünümüyle dikkati çekiyordu.
1967 yılında Ali Baykuş tarafından işletmeye açılan Taş Restoran´ı, 1980-1985 yılları arasında ise Ali Baykuş-Bedri Tuna ikilisi ortak olarak işletti. Erdek Deniz Üs Komutanlığı´nda da görev yapan, emekli deniz astsubayı olan ve ?Dana Bedri? lakabıyla da tanınan Bedri Tuna-Ali Baykuş döneminde Taş Restoran, en parlak dönemini yaşadı.
Taş Restoran´ın işletmecilerinden Ali Baykuş, o yılların marka işletmesi hakkında şunları söyledi:/resimler/2018-10/11/1844333306272.jpg
?O dönemin Taş Restoran´ı, denizin içinde, kayalıklar arasında ve çok doğal bir ortamdaydı. Dönemin belediye başkanı Memduh Arslan´ın, belediyeye ait bu mülkü ihaleye çıkarmasının ardından Hüseyin Kun (Vitamin Hüseyin) ile birlikte kiraladık. Ancak kısa bir süre sonra ondan ayrıldım. 

O dönemin Erdek´inde, Taş Restoran´la birlikte marka olan ?Abdullah Restoran´ da vardı. Müşterilerimizin yüzde 70´ini Bandırmalılar oluşturuyordu. Fiyatlarımız da her keseye uygundu. O günkü fiyatlar bugün bile aklımda. Çorbaya 30 kuruş, köfteye 150 kuruş, bonfileye ise 2,5 lira alırdık.?
Taş Restoran´dan önce ?Çuğra? bölgesinde iki yaz döneminde ?İncir Altı? isimli lokantayı işlettiğini belirten Baykuş, şöyle konuştu:
?İşletmemiz, kayalıkların arasında, denizle iç içe, doğal bir ortamdaydı. Önceleri masa sayımız azdı. Daha sonra iskeleye de 27 masa attık ve masa sayımızı 70´e yükselttik. Bu arada, yanımızda bulunan ?Disko Pilsen´le bir bütünlük oluşturuyorduk. Yemeklerini bizde yiyenler, daha sonra bu diskoya giderek eğleniyorlardı. Restoranımızın en gözde yemeği tabii ki balıktı. O dönemde Marmara Denizi ve Erdek Körfezi, balık yönünden çok zengindi. Ayrıca başka özel emeklerimiz de vardı.?
ÜNLÜLERİN GÖZDESİYDİ
Taş Restoran, yıllarca çok sayıda ünlüyü de ağırlamıştı.
?Sanat Güneşi? Zeki Müren´in, 10 yıla yakın süre Erdek´e gelerek, ?Mini Motel?de kaldığını vurgulayan Ali Baykuş, şunları anlattı:
?Zeki Bey´in yemeklerini hep biz hazırlayarak bu motele gönderirdik. Bir ara daveti üzerine ?Mini Motel´e giderek Zeki Müren ile sohbet ettik. Zeki Bey´in sohbeti çok hoştu. Denizin içine koydurduğu masasında viskisini sadece buzla içerdi. İçkili olduğunda müstehcen konuşmalardan kaçınmazdı. Yine yıllarca ünlü iş adamı Vehbi Koç´u ağırladık. Pınar Otel´de kalan Vehbi Bey, sık sık kalabalık bir toplulukla mekânımıza gelirdi. Hiç unutmuyorum, bir yemekten sonra bana teşekkür ederken, ?Yemekleriniz enfes ama ne yazık ki hepsinden yiyemedim. Çünkü şeker hastasıyım´ demişti. Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Cihan Ünal da, daha sonra evlendiği ?Türk sinemasının Sultanı´ Türkan Şoray ile Taş Restoran´a gelmişti. Cihan Ünal´ın ailesinin Erdek´te, ?Çuğra´ bölgesinde, ?Cansever´ sitesinde yazlıkları vardı.?
TAŞ RESTORAN NEDEN KAPANDI
Baykuş, 18 yıl boyunca hizmet veren Taş Restoran´ın nasıl kapandığını da şöyle dile getirdi:
?Dönemin Erdek Belediye Başkanı Ali Haydar Sarı, Taş Restoran´ı her yıl çok erken açmamızı isterdi. ?Bu lokanta mayıs ayından itibaren açık olmalı, çünkü siz açtığınızda, Erdek´te yaz sezonunun başladığını düşünüyorum´ derdi. Ancak mayıs ayı, lokantamızın açılışı için erkendi. Buna rağmen Sarı´nın bu isteğine hep uydum. Ancak bir gün, Sarı ile aramızda çıkan bir tartışma sonucunda 18 yıl hizmet veren mekânı bırakmak zorunda kaldım. Çünkü belediye başkanımız Ali Haydar Sarı, bana kızınca Taş Restoran´ı ihaleye çıkarmadı ve bizim işletmeciliğimiz de bitti.?
Bilindiği gibi, daha sonraki dönemlerde Taş Restoran´ı, Erdek Belediyesi yönetimleri de ?Artake Taş Restoran? ismiyle işlettiyse de, 2014 yılında Balıkesir´in ?Büyükşehir? olmasıyla tarihe karıştı.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Restoran dili olsa
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli