Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Aeneas´ın rotasıyla Edremit Körfezi daha iyi tanıtalacak

Aeneas´ın rotasıyla Edremit Körfezi daha iyi tanıtalacak

Roma´lı Şair Vergilius tarafından Roma İmparatorluğu´nun kuruluşunu anlatan Aeneas Destanı´nda, Troia Savaşı´nda hayatta kalan Troialılarla yeni bir yurt aramak

Roma´lı Şair Vergilius tarafından Roma İmparatorluğu´nun kuruluşunu anlatan Aeneas Destanı´nda, Troia Savaşı´nda hayatta kalan Troialılarla yeni bir yurt aramak için Çanakkale´den yola çıkıp, Altınoluk´ta 20 gemi inşa ettikten sonra denize açılıp, Akdeniz´de 4 ülkede 21 liman dolaşarak Roma´nın kurulduğu yere ayak basan Aeneas´ın Rotası´nı yeniden canlandırmak için gerçekleştirilen, "Aeneas´ın Rotası Çalıştayı´nın ikinci gününde, konuk belediye başkanları, akademisyenler, arkeologlar ve Antandros kazılarını yürüten Prof. Dr. Gürcan Polat, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Roma´daki Lavinium Vakfı üyesi sembolik Prens Tara Francesco Borghese, İtalya´nın İzmir´deki başkonsolosu Luige İannuzzi ve italyan temsilciler birer bildiri sundu.
Çalıştayın öğleden sonraki ikinci bölümü başlamadan, Kazdağlarında yapılan dünyanın ilk güzellik yarışması İngilizce sunum eşliğinde Edremit Anadolu Lisesi öğrencileri ve Antandros Derneği üyelerince canlandırıldı.
Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, açılış konuşmasında, Edremit ve Türkiye için büyük önem taşıyan projenin başlangıcını yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Sırmalı, "Avrupa´da bilinen bir efsaneyi tekrar canlandırmak, binlerce yıllık tarihi olan, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu toprakların önemini vurgulamak istiyoruz. Altınoluk´tan dünyaya açılan Aeneas rotasıyla Edremit körfezini daha iyi tanıtmayı hedefliyoruz. Turizm, tüm dünyada ekonomik geliri arttırmanın bir aracı olurken ayni zamanda dünya barışına da büyük katkılar sağlıyor. İnsanların birbirilerini ve kültürlerini tanıması turizm ve dünya barışı açısından çok önemlidir. Bu nedenle biz Aeneas efsanesini tekrar yaşatmak, bu rotayı tekrar başlatmak istiyoruz." dedi.
Oturum ve Antandros kazılarının başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat Antandros kazıları, kazılarda ortaya çıkarılan Roma villası, villadaki mozaikler, nekropol hakkında bilgiler verdi.
Vergilius´un efsanesinde Romayı kuran Aeneas´ın torunları, dişi kurt ve kazdağlarındaki güzellik yarışmasının tüm dünyada bildiğini bir kez daha hatırlatan Polat, Aeneas´ın terk ettiği Antandros´u barındıran Altınoluk ile, Aeneas´ın İtalya´da ilk ayak bastığı Castro kentinin kardeş şehir olduğunu vurguladı.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troia ve Troia savaşı hakkında bilgiler verirken, Aeneas Rotası projesinin kendisini heyecanlandırdığını bu tür kültür projelerinin kalıcı olması gerektiğine dikkat çekerken, Roma döneminin tüm dünyada büyük merak uyandırdığını ve Aeneas projesinin de turizme katkı sağlayacağını kaydetti.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, gerçekleşmesi olanaksız gibi bir projeyi başlattıklarını belirterek, "Aeneas projesini hayata geçirebilecekmiyiz? diye düşünürken, yaptığımız çalıştay ile ilk adımı attık. Bu projenin kalıcı olması için Aeneas Yolu dediğimiz bir başka projeyi en kısa zamanda başlatmayı planladı. Aeneas Yolunda, gruplar kazdağlarından yürüyerek Antandrosa inecek. Burada hedefimiz İda dağlarının güzelliklerini göstermek. Sonraki hedef denizde de Aeneas Rotasını gerçekleştirmek. Bu projede Aeneas´ın uğradığı tüm limanlara Edremit zeytin fidanı götürüp buralarda zeytin fidanlığı oluşturmak. Ayrıca Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının da gittiği limanlarda Aeneas Efsanesini tasvir etmesini planlıyoruz" dedi.
Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Bilge Şimşek, 2018 yılının dünyada Troia yılı ilan edileceğini, bu önemli olgu ile Aeneas rotasını birleştirmek istediklerini vurgulayarak, Çanakkale Belediyesi´nin de projeye destek vermeye hazır olduğunu açıkladı.
Arnavutluk içişleri eski bakanı Arkeoloji Profesörü Meritan Ceka, Altınoluk ve Antandros´un dünyada bilinen bir yer olmadığını, Ancak Antandros Nekropolü ile kazı alanını gezdikten sonra dünyada görülmesi gereken şahane bir yer olduğunu ifade etti.
Catania Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Massimo Frasca, Ankara İtalya Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Emilio Sessa, İzmir İtalya Başkonsolosu Luigi İannuzi, Kartaca Belediye Başkanı HoussenBen Sghaier, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Abdellatif Ghedira, Gemi Mühendisi Hüseyin Çoban, Ulusal Zeyten ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, Balıkesir Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Sabriye Çelik, birer sunum yaptı.
Çalıtay´da Edremit´te Aeneas zeytin Ormanı oluşturulması için Çalıştaya katılan belediye başkanları Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Raif Sakin´e zeytin fidanı armağan etti. Sakin´de konuklara Edremit Zeytincilik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan butik fabrikadan elde edilen zeytinyağı verdi. Sekin, "önümüzdeki çalışmalarda, etkinliklere katılacak konuklarımızın getireceği zeytin fidanları ile ilçemizde güzel bir zeytin ormanı oluşturmayı düşünüyoruz" dedi.
Aeneas´ın Rotası Çalıştayı´nın ikinci bölümüne geçilmeden önce Antandros Derneği üyeleri ve Edremit Anadolu Lisesi öğrencileri, Kazdalarının antik adı olan İda Dağı´nda yapılan ilk güzellik yarışmasını antik giysilerle canlandırdı.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false