Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

ADD Erdek Şubesinden 3 Mart açıklaması…

ADD Erdek Şubesinden 3 Mart açıklaması…

ADD Erdek Şubesi: Halifeliğin kaldırılmasıyla çağdaş uygarlık yolu açıldı

ADD Erdek Şubesi: "Halifeliğin kaldırılmasıyla çağdaş uygarlık yolu açıldı"
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erdek Şubesi Başkanlığı, 3 Mart 1924 tarihinde Laik Türkiye Cumhuriyeti`nin çerçevesini çizen 3 önemli kanunun kabul edildiğini hatırlattı.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erdek Şubesi, halifeliğin kaldırılması ve eğitimde birlik yasasının kabulünün 89. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. 3 Mart 1924 tarihinde; 1- Halifeliği kaldıran Yasa, 2- Şeriye ve Evkaf Bakanlığı`nı kaldıran yasa ile 3- Eğitim ve Öğretimi birleştiren Tevhid-i Tedrisat (Eğitimde Birlik) yasasın kabul edildiği bildirildi.
ADD Erdek Şubesince, halifeliğin kaldırılması ve eğitimde birlik yasasının kabulünün 89. yılı nedeniyle yapılan basın açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
"89. yılını kutladığımız bu yasalar nitelikleri ve içerikleri yönünden her biri büyük bir devrimdir. Hilafetin kaldırılması ile din devleti ortadan kalkmış ve halk egemenliğine dayalı laik Cumhuriyet kuruldu. Eğitim ve öğretim birliği ile azınlık dini kurumlarına bağlı dini okullar ve kapitülasyonlardan yararlanılarak açılmış misyoner okulları kapatıldı.
Ne yazık ki, bugüne baktığımızda, Büyük Atatürk`ün hedeflerinden uzaklaşıldığını, bütün ulusal değerlerimizin ve kazanımlarımızın da çeşitli saldırıların hedefi olduğunu görüyoruz.
Laik bilimsel ve ulusal eğitime alternatif "Dinsel" eğitim kurumları yaygınlaştırılıp destekleniyor. Türkiye Cumhuriyeti`nin temel niteliklerinin yanı sıra ulusal kimliğimiz de, ortadan aldırılmak üzere sorgulanır duruma düşürüldü.
Cumhuriyet devrimleriyle şekillenen ulusal varlığımız dinsel cemaatlere, mezheplere, tarikatlara ve etnik topluluklara bölünmek istenmekte. Buna da, demokratikleşme değil, düpedüz karşı devrim denilir!
Devrim yasaları, Bağımsız Laik Türkiye Cumhuriyeti`nin ve ulusal bütünlüğümüzün temelidir. Bu nedenle, Atatürkçülerin asla unutamayacağı 3 Mart Devrimini 89. yılı kutlu olsun."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli