Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Adalara hava ambulansı isteniyor

Adalara hava ambulansı isteniyor

Avşa Turizm Derneği Başkanı Metin Akın: ?Adalar, turizmde birinci derece kalkınma öncelikli bölge olmalı?

Avşa Turizm Derneği Başkanı Metin Akın, bölge turizmi hakkında düşüncelerini açıkladı.
6 yıldır görevde bulunan ve Avşa´daki ?Çınar Otel?in sahibi bulunan Akın, ?Eğer bir bölge yakınında sanayi tesisleri kuracaksanız, o bölgede turizm yapanlara, sivil toplum kuruluşlarına bunu mutlaka danışmak zorundasınız ama bu yapılmıyor? dedi.
Marmara ve Avşa başta olmak üzere bölgedeki adaların turizm bölgesi olmasına karşın, Çanakkale´ye kadar bölümlerin sanayiye açılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Akın, ?Sanayinin çevreye hiçbir zarar vermemesi mümkün değil ama diyelim ki zararsız, turizm bölgesine gelen turist, karşısında bir fabrika bacası bile görmek istemez bundan psikolojik olarak etkilenir ve daha bakir bölgelere kaçar? diye konuştu.
ADALAR TURİZMİNİN GELECEĞİNDEN UMUTSUZUM
Sezonun kısalığının yanı sıra bölgede sanayiye yönelmenin adalar turizminin geleceğinden endişeye yarattığını vurgulayan Akın, şu değerlendirmede bulundu:
?Bugün adalarda önemli ölçüde altyapı sıkıntısı var. Ulaşımda sorunlar yaşanıyor. Adalara sadece GESTAŞ´a ait bir gemi sefer yapıyor ve 16 millik uzaklığı 3-3,5 saatte alıyor. Çünkü birçok yere uğruyor. Yazın İDO´ya ait feribot ve deniz otobüsleri adalara sefer yapsa da bilet fiyatları çok yüksek. Bunları düşündüğümde adaların geleceğinden umutsuzluğa düşüyorum.?
KALKINMADA ÖNCELİKLİ BÖLGE OLMALI
Avşa ve Marmara adalarının turizm açısından akıllı, mantıklı ve sürdürülebilir kalkınmada birinci öncelikte bölge ilan edilerek cazibe merkezi durumuna getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Akın, şu düşüncelere yer verdi: 

?Bozcaada´da olduğu gibi Avşa ve Marmara adaları da kalkınmada birinci öncelik taşıyan bölge ilan edilerek teşvik edilmeli. Avşa´nın 3 bin olan kış nüfusu yazın ortalama 50-60 binlere yükseliyor. Marmara´nın kış nüfusu 8 bin dolayındayken yazın ise 30 binleri buluyor. Bu nedenle yazın altyapı yetersizliği yaşanıyor. Belediyenin gücü altyapıya yetmez. Devlet, adaların altyapısını bir an önce yapmalı. Kanalizasyon, derin deşarj şeklinde denize veriliyor. Böyle iş olmaz. Zaten birkaç yıl önce çıkan yasaya göre denize ve su kenarlarına kıyısı olan ilçeler, mutlaka arıtmalarını yapmak zorunda. Birçok belediye bunu
gerçekleştirmediği için sürekli ceza yiyor. Yalnız adalar değil, Erdek ve Bandırma da arıtmalarını yapmak zorunda.?
ADALARI ARAÇ İSTİLASINDAN KURTARMAK GEREK
Erdek´ten adalar ve Tekirdağ´a kadar giden araçların hep feribot olduğuna dikkati çeken Akın, şöyle konuştu:
?Bu nedenle adalar, araç istilasına uğruyor. Taşımacılığın ağırlığını artık araç değil, yolcu almalı. Bu işi de özel sektör üstlenmeli. Tabii özel sektörün tek amacı kâr olduğundan iş biraz zor görünüyor. Oysa ülkemizdeki turistik adalarda Avşa, Bozcaada ve Gökçeada´dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Tabii buna yaz-kış oturulan İstanbul´daki adaları katmıyorum. Ancak altyapısı sağlandığında Avşa ve Marmara adalarının da yaz-kış oturulabilecek duruma gelebileceğini düşünüyorum."
KALİFİYE PERSONEL SIKINTISI
Adalar turizminde kalifiye personel sıkıntısı yaşandığını da vurgulayan Avşa Turizm Derneği Başkanı Metin Akın, ?Niteliksiz elemanla turizm yapılmaz? değerlendirmesinde bulundu.
Balıkesir´in Büyükşehir olmasıyla Avşa Belediyesi´nin kapatılmasının da turizmi olumsuz etkilediğine işaret eden Akın, adaların otantik turizm açısından da fakir olduğunu belirtti.
HAVA AMBULANSI GEREKLİ
Marmara´ya yeni hastane yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Akın, ?Ancak bu yetmez. Adalara yaz aylarında iki, kış aylarında ise bir hava ambulansı konulmalı? dedi.
Avşa´ya Cevdet Çağlar´ın belediye başkanlığı döneminde kazandırılan deniz suyundan içme ve kullanım suyunun önemine dikkati çeken Akın, ?Bu örnek bir projeydi. Ancak özellikle yaz aylarında kapasitesi arttırılmalı? diye konuştu.
Marmara ve Avşa´nın örnek mimari projelere de gereksinim duyduğunun altını çizen Akın, Avşa ve Yiğitler Mahallesi´ne, çevre yolu aracılığıyla yeni bir feribot iskelesi kazandırılması gerektiğine işaret ederken, ?Yıllardır feribotlar, vatandaşların denize girdiği bölgenin yakınında yanaşıyor. Turizm açısından bu doğru değil? değerlendirmesinde bulundu.
ADALAR VE ERDEK TURİZMİ RAKİP DEĞİL
Bazı kişilerin, Avşa ve Marmara turizmini, Erdek turizmine rakip gibi göstermeye kalkmalarını doğru bulmadığını belirten Akın, şunları söyledi:
?Adalar ve Erdek turizmi bir buket gibidir. Her merkezi ayrı bir çiçektir. Bu nedenle bu buket en iyi şekilde düzenlenmelidir. Yani turizmini koordineli ve birbirini bütünleyecek şekilde gerçekleştirmelidir.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli