Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

3. Sanayi Şurası gerçekleştirildi

3. Sanayi Şurası gerçekleştirildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ATO Congresium Merkezinde düzenlenen Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Avrasyanın Üretim Üssü Türkiye ana temalı 3. Sanayi Şura Toplantısı 20 Kasımda Başbakan Erdoğanın açılış konuşmasıyla başl

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ATO Congresium Merkezi`nde düzenlenen "Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Avrasya`nın Üretim Üssü Türkiye" ana temalı 3. Sanayi Şura Toplantısı 20 Kasım`da Başbakan Erdoğan`ın açılış konuşmasıyla başladı . Sonrasında Bakanlar oturumuyla devam eden şura 265 şura üyesi ve yaklaşık 1500 katılımcı ile 3 gün boyunca altı konu başlığının konuşulduğu oturumlar ile devam etti.
Balıkesir Bilim, Sanayi ve Teknoloji Balıkesir İl Müdürü M. Ali Aşuk, 3 gün süren şurada alınan tavsiye kararlarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklandığını bildirdi.
İşte! Şurada alınan kararlardan satır başları:
1.Bilimsel ve Teknolojik Gelişim, Ar-Ge ve İnovasyon alanına yönelik alınan tavsiye kararları; Yurtdışında doktorasını tamamlamış ve Türkiye`nin belirlediği öncelikli alanlarda sanayi tecrübesi olan araştırmacıların Türkiye`ye getirilmesi için gerekli desteğin sağlanması. Girişimciliğin geliştirilmesi için eğitimin ilkokuldan başlatılması, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile koordinasyon halinde çalışılması.
2.Kamu Destekleri, Etkileri, İzlenmesi ve Değerlendirilmesi` alanına yönelik olarak; Devlet desteklerinde, istihdam sağlayan veya yüksek katma değerli sektörlere göre öncelik verilmesi. Yatırım ihtiyaçlarını ve imkanlarını gösteren bir yatırım haritasının oluşturulması ve güncel tutulması. Yatırım teşviklerindeki alt sınırların KOBİ`ler lehine düşürülmesi.
3.Sanayide Sürdürülebilir Üretim` alanına yönelik olarak; OSB`lerin yeşil OSB`ye dönüştürülmesine yönelik yeni teşvikler sağlanması. Kamu alımlarında yeşil satın alma yönünde uygulamaların artırılması.
4.Sanayide İnsan Kaynakları ve İstihdam` alanına yönelik olarak; Ülkemizin meslek haritalarının oluşturulması ve bu çerçevede istihdam politikalarının belirlenmesi. Eğitim sisteminde mesleki eğitimin rolünün artırılması ve mesleki eğitimin toplumdaki imajının güçlendirilmesi.
5.Sanayi Yatırım Bölgeleri ve Kümelenme` alanına yönelik olarak; Üniversitelerin kümelenme faaliyetlerinde aktif rol alması amacıyla yeni yasal düzenlemeler gerçekleştirilmesi. Sanayi Yatırım Bölgelerinin kümelenme faaliyetlerinde etkin bir şekilde rol alması için destekleyici ve teşvik edici bir yapı oluşturulması.
6. "Sanayi Politikaları ve Uluslararası Rekabet" alanına yönelik olarak; Türkiye`nin uluslararası rekabette öne çıkabileceği güçlü sektörlerin özellikle teşvik edilmesi ve desteklenmesi. Biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi kilit öneme sahip teknolojilerin sanayide yaygın kullanımının teşvik edilmesi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli