Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

38 yılda 50 bin belge biriktirdi

38 yılda 50 bin belge biriktirdi

Havranda Arşivci Mehmet lakabı ile bilinen vatandaş 38 yılda topladığı 50 bin belge ile dikkatleri üzerine çekti.

Havran`da Arşivci Mehmet lakabı ile bilinen vatandaş 38 yılda topladığı 50 bin belge ile dikkatleri üzerine çekti.
Havran ilçesinde yaşayan, `Arşivci Mehmet` lakaplı Mehmet Uçar, 1975 yılından bugüne 38 yıldır topladığı tarihi belgeleri Kıbrıs çıkarmasını konu alan 1975 yılına ait bir dergiyi satın alarak başlattığını ve bugün tarihi hazine değerinde bir arşive sahip olduğunu söyledi.
Ömrünün sonuna kadar arşivciliğe devam edeceğini belirten Arşivci Mehmet, Havran`daki iki katlı evinin iki odasının biriktirdiği arşiv belgeleri almadığını bir özel kütüphane açmak için yetkililerden ilgi beklediğini dile getirdi.
Yazılı belge, CD, kitap, dergi yanı sıra diğer yayınları da içeren 38 yılda 50 binin üzerinde tarihi yazılı belge biriktirdiğini açıklayan Arşivci Mehmet, bugüne kadar üniversitelerde tez hazırlığı yapan birçok akademisyenin bu arşivlerden yararlandığını özel bir kütüphane proje hazırlanırsa topladığı ve gözü gibi sakladığı tüm belgelerini proje gereği teslim edip okul öğrencileri ile halka açabileceğini kaydetti.
Belgelerle 14 sergiye katılmış
Son olarak arşivine Henri Benazus`un `Atatürk Fotoğrafları ile Fotoğraflarla Çanakkale Destanı`, Atatürk`ün yazdığı ve Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan 1937 yılı basımı `Geometri Kitabı`, Emniyet Genel Müdürlüğünün yayını olan `Polis şehitleri Albümü` ile Burhaniye Belediyesinin kültür yayınlarından olan Öğretmen Remzi Gücü`nün belgeseli olan `Geçmişten Geleceğe Edremit Körfezi Tarihi` kitaplarını eklediğini açıklayan 50 yaşında, evli ve 2 çocuk sahibi olan Mehmet Uçar, "Bu tarihi zenginliğe Üniversite hocaları dışında kimse sahip çıkmıyor` diye dert yandı.
"Cumhuriyetin İlk Yıllarında Eğitimden Kaynak" kitabı, PTT Genel Müdürlüğünün `İstiklal Harbinde PTT` araştırma kitapları yanı sıra `Balkan Harbi ve Fotoğrafları" kitaplarını arşivine kazandırdığını açıklayan Arşivci Mehmet Uçar, "Bugüne kadar Edremit, Burhaniye ve Havran ilçelerinde 14 kişisel sergi açtım ve özellikle okullardaki öğrencileri bilinçlendirme gayreti içinde oldum" dedi.
Kütüphane olarak evinin iki odası ile salonunu arşiv olarak kullanan ve kütüphanesinde kitap, kaset, CD, ve dergilerden oluşan arşivinde, 4 bin 600 adet CD, 6 bin 700 adet kitap, 7 bin 400 adet dergi, Havran hakkında yazılan genel ve yerel basında yayınlanan 15 bin 800 adeti geçen gazete ve 2600 adet kaset bulunduğunu işaret eden Arşivci Mehmet, "Hazine değerinde olan bu tarihi arşivimi ve eserleri bu dar alandan kurtarılmayı bekliyor. Bu belgeleri bu dar alandan kurtarın. Havran`da kaç kez müze açılışı yapıldı ama bana kütüphane için bir oda bile vermediler. Bu eserler özellikle akademisyenler ile öğrencilere açılmalıdır. Bakalım kim ilgilenecek? Merak ediyorum?" dedi.
Bir yıl önce emekli lise mezunu, hazine değerinde bir arşive sahip olan, Arşivci Mehmet, "1975 yıllarında Kıbrıs çıkarmasını anlatan 500 kuruşluk bir dergi alarak arşivciliğe başladım. Bu konuda azimliyim ve arşiv çalışmam ölünceye kadar da devam edecek. İnsanlar da faydalanmaya devam edecek. Gençlere de tavsiyem. Okumayı çok sevsinler ve okumaya devam etsinler." dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false