Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

26 Eylül Dünya Kalp Günü

26 Eylül Dünya Kalp Günü

26 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle Erdek Sağlık Gurup Başkanı Doktor Mahmut Ekiz, hipertansiyonun, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenleri arasında yer aldığını, ölümlerin 50sinden sorumlu tutulduğunu söyledi.

26 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle Erdek Sağlık Gurup Başkanı Doktor Mahmut Ekiz, hipertansiyonun, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenleri arasında yer aldığını, ölümlerin % 50`sinden sorumlu tutulduğunu söyledi.
Dünya Kalp Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bütün dünyanın sorunun yüksek tansiyon olduğunu ve kardiyovasküler hastalıkların en önemli nedenlerinden birinin hipertansiyon olduğunu belirten Dr. Ekiz, "Hipertansiyonun toplumdaki görülme sıklığı oldukça yüksek. Hipertansiyon, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenleri arasında yer alıyor ve ölümlerin % 50`sinden sorumlu tutuluyor. Toplumun beşte birinde hipertansiyon sorunu bulunuyor" dedi. 
Kırsal bölgelerde sağlık kontrollerinin azlığının birçok problemin geç anlaşılmasına neden olduğunu vurgulayan Dr. Ekiz, kentsel bölgelerde de kötü ve yoğun şehir yaşantısının, çalışma yaşamının yoruculuğu ve stresi ile ek sıkıntıları beraberinde getirdiğine dikkati çekti. Kentlerde sigara tüketiminin yüksekliği ve hareketsiz yaşam nedeniyle düzenli egzersiz yapılamamasının kalp hastalıkları risklerini arttırıldığını bildiren Dr. Ekiz, problemin farkında olmanın bile, sorunların çözümü için yeterli olmadığını kaydetti.
"Türk toplumunun kolesterol düzeyi diğer ülkelere oranla düşük olmakla birlikte, 6 milyon kişinin kolesterolü sınırda, 2 milyon kişinin kolesterolü ise yüksek seviyede olduğunu öne süren Dr. Ekiz, şu açıklamalarda bulundu:
"Türk halkının iyi kolesterolü düşük, "trigliseridleri" ise diğer Avrupa ülkelerine göre daha yüksek. Kadınların kalbi kötü beslenme ve egzersiz yapmama nedeniyle mağdur. Kadınlarda özellikle 40 yaşından sonra kilo alma oranı hızla artıyor. Diyabete eğilim ve tansiyonda da yükselme görülüyor. Bu durumun en önemli nedenlerinin başında kötü beslenme ve egzersiz yapmamak geliyor. Sigara, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme kolesterol seviyelerini hızla yükseltiyor. Erken yaşta başlanmasının yanı sıra sigara içen insan sayısı da her geçen gün artıyor. Sigara tüketiminin önemli bir sorun olduğu ülkemizde, sağlıksız yeme alışkanlığının gelişmesi ve hareketsiz yaşam nedeniyle total kolesterol değerlerinin de önümüzdeki yıllarda giderek yükselmesi bekleniyor. 2000`li yıllardan önce ülkemizde romatizmal kalp hastalıkları çok sık görülüyordu. Bu durumun en önemli nedeni ise ülkemizde yeterli hijenik koşulların ve çocukluk yaşlarda sağlık kontrollerinin yapılamamasıydı. Özellikle son 20 yılda sağlık kontrollerinin daha bilinçli yapılıyor olması ve okullardaki sağlık taramaları bu konuda önemli yolların kat edilmesini sağladı" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli