Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

1 asırlık zeytinyağı fabrikası sosyal projeye dönüşüyor

1 asırlık zeytinyağı fabrikası sosyal projeye dönüşüyor

Ayvalık Belediyesi, 100 yıl önce inşa edilen eski Kırlangıç Fabrikasını, sosyal hayata kazandırıyor.

Ayvalık Belediyesi, 100 yıl önce inşa edilen eski Kırlangıç Fabrikasını, sosyal hayata kazandırıyor.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, proje kapsamında fabrikada, müze, sanat galerileri ve sivil toplum kuruluşlarının kullanabileceği salonların yapılacağını açıkladı.
Türkiye`ye örnek bir dönüşüm projesi olacağını dile getiren Gençer, şunları kaydetti: "Bu bina bundan 100 yıl önce sabunhane olarak yapılmış ve sonra çevresi geliştirilmiş, büyümüş, rafineri ilave edilmiş, zeytin dolum yerler ilave edilmiş ve Ayvalık`ın bir yaşam şekli haline gelmiş. Yani Kırlangıç fabrikası 100 yılın üstündedir. İnsanlara iş aş kapısı olmuş ve Ayvalık`ın güzel zeytinyağını, sabununu dünyaya tanıtmıştır. Burası gerçekten çok kıymetli bir yer. Hepimiz bu yerin üzerine titriyoruz. Burası dönüştürülerek halka, sosyal hayata kazandırılması gerekiyor. Biz bunu böyle düşünürken Mimar Ersen Gürsel ile tanıştık, Kırlangıç`ı gezdi, alanı inceledi. Geçmişten de aldığımız bilgilerle bu fabrikayı hem halkımıza kazandıracağız, hem sosyal hayata kazandıracağız, hem de ilçemize yeni bir nefes alacak bir yere dönüştüreceğiz. Yani burası bir AVM olmayacak. Burası içinde müzeler olan, özellikle Ayvalık`ta zeytinyağı müzesi ve tabi ki mübadele müzesinin olabileceği, sergi salonlarının olabileceği, aynı zamanda çok sanatçısı olan Ayvalık`ın sanatçılarının kendilerini anlatabileceği yerler, sivil toplum örgütlerinin kullanacağı salonlar olacak."
Kırlangıç Fabrikası Sosyal Kültürel Hayata Kazanım Projesi hakkında Mimar Sinan Büyük Ödülünün de sahibi olan mimar Ersen Gürsel’de sunumu büyük bir dikkat ve merakla dinleyen gazetecilere ve diğer katılımcılara en ince detayına kadar bilgiler aktardı.
Mimar Gürsel, “Bu proje sadece mimarları değil, duyarlı olan herkesi ilgilendirecek bu mekan. Çünkü ilginç olan bir şey var; maalesef Türkiye’de kentsel dönüşüm diye ne olduğu belirsiz uyduruk bir model var. O yüzden bu dünyada uygulanmakta olan tüm kentsel dönüşüm projelerinin benzeridir. Kent merkezindeki eski sanayi bölgeleri kent dışına çıkar, bu alanlar kentin sosyal hayatına kazandırılırlar. İşte bu proje gerçekten eski sanayi bölgesinin iyileştirilmesi derken fonksiyonel değişimiyle beraber bir sosyal kentin yaşam alanına yap yeni perspektif kattık.” diye konuştu.



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli