Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

130 yıllık Kutludere Camii ayakta kalma savaşı veriyor

130 yıllık Kutludere Camii ayakta kalma savaşı veriyor

Şu anda sadece bu köy nüfusuna kayıtlı kişilere ait çoğu orman vasıflı olmak üzere ev yerleri ile tarım arazileri bulunuyor.

Atalarına ait olan tarihe gömülmüş Manyas İlçesi Kutludere Köyü´nde hayvancılık yapan Sebahattin Akman ile tarımcılık yapan Hüsnü Hoşgör hem atalarının yıllarca ikamet ettiği toprakların havasını soluyor, hem de ata topraklarını ekip, biçmeye çalışıyorlar. Bir de burada tarihe gömülen Kutludere (Şeytanköy) Köyü´nün 130 yıl önce yapılan camisi, doğanın tüm olumsuzlarına karşın ayakta durmaya çalışıyor.
Duvarları ağaç ve toprak karışımıyla inşa edilen, minaresi merdiven olan caminin mihrabı ve minberi hala duruyor.
Burada doğup büyüyen Hüsnü Hoşgör "Ben 58 yaşındayım, biz bu köyden 9 yaşında Manyas´a göç ettik, okul olmadığı için ilkokula o zaman ki adıyla Mürvetler (Boğazpınar) Köyü´nde gittim. Daha sonra yıllar geçtikçe köyümüz göç nedeniyle tamamen boşaldı, köyün son temsilcisi aynı zaman da muhtarı olan 74 yaşında ki Mehmet Aydoğan oldu. Köyümüz daha sonra idari yönden komşu Kalfa Köyü´ne bağlandı ancak şu anda burada hiç kimse ikamet etmediği için köyümüz haritadan silindi. Ama, biz ata topraklarımızdan vazgeçemiyoruz mesela ben buraya gelmeden huzur bulamıyorum. Köyün camisi olarak hayata geçirilen cami 1964 yılında yedi şiddetinde ki depreme rağmen ayakta kalmış bir yapı, 130 yıllık oluşu bir tarihi simgeliyor, koruma altına alınmasını istiyoruz.? diye konuştu.
Yine çok küçük yaşlarda ailesi ile birlikte Kutludere´den Manyas´ın diğer bir mahallesi olan Eşen´e yerleşen Özcan, ise ?Eski adıyla Şeytanköy, bu köy 93 muhaciri dediğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı Gaziosman Paşa´nın savunduğu Plevne muhaberebesinden sonra göçmek zorunda kalan atalarımız buraya yerleşmiş. Burası etrafa baktığımızda dedelerimiz eskiden kaldıkları Bulgaristan´a benzeyen yerleri tercih etmişler, burası da dağlık bir yer buraya yaptıkları cami en azından 125-130 yıllık bir eser olup bu mimaride ayakta kalan bir yapı bulmak çok zor. Amerikan sadding usulünü andıran bir yapı, yırtma tahtalardan, dış cephesi zarara uğramadan bugüne gelmiş, mihrabı, minberi aynen duruyor. Caminin ağaçları bile bıçkı da değil, yontmayla yapılmış, yetkililer buraya bir el atarsa çok mutlu oluruz.? dedi.
Haber: Sibel Ertan



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli