Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

10 Mayıs Sağlık için Hareket Et Günü

10 Mayıs Sağlık için Hareket Et Günü

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Refik Budak, 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Refik Budak, 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Budak, mesajında fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını ifade etti.
Budak, mesajının devamında şunları kaydetti: ?Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (ölümlerin % 6´sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25´inin, diyabetin % 27´sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30´unun ve obezitenin ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, iyi kolesterol (HDL) seviyesini arttırır ve vücut ağırlığı kontrolü için anahtar role sahiptir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi amacıyla, tanı almış herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs ?Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü´ olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ilimizde 10 Mayıs´ta müdürlüğümüz ile Altıeylül Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü işbirliği içerisinde ?Her Gün 10.000 Adım´ temalı ?Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü´ ve etkinlikler düzenlenmiştir. Atatürk Parkı ana girişinde başlayan havuz önünde sonlanan yürüyüşün ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü antrenörü eşliğinde egzersiz hareketleri, öğrencilere spor gösterileri ve halkın katıldığı yarışmalar yapılmıştır. Sağlıklı yaşam aracında besinlerin içerisinde doğal olarak bulunan Sodyum (Na) miktarını gösteren görsel stant ile halka bilgi verilmiştir. Sağlıklı bir yaşam için hareket edelim.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli