Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ayvalık´ta, altın ve gümüş madenlerine öfke seli

Ayvalık´ta, altın ve gümüş madenlerine öfke seli

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ilçeye altın ve gümüş madenleri istemediklerini açıkladı.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ilçeye altın ve gümüş madenleri istemediklerini açıkladı.
Ayvalık-Tıfıllar Mahallesi´ne kuş uçusu 190 metre gibi kısa mesafede patlama yöntemiyle çalışacak Madem Ocağı kurulması hakkında, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Kırsal Mahalle Muhtarları birlikte basın toplantısı düzenledi.
Ayvalık Belediye Başkanlığı´ndaki toplantıya Tıfıllar Mahalle Muhtarı Mehmet Karaman, Çamoba Mahale Muhtarı Mehmet Aygören, Yeniköy Mahalle Muhtarı Tekin Özcan, Akçapınar Mahalle Muhtarı Yasin Ataş, Hacıvelliler Mahalle Muhtarı Ayhan Uzbir katıldı.
Tıfıllar, Yeniköy, Hacıveliler, Çamoba Akçapınar, Karaayıt mahallerinin yaşam alanlarına kuş uçuşu ortalama 1 kilometre mesafede maden ocaklarının kurulmasının planlandığını söyleyen Başkan Gençer, basın toplantısında ÇET raporu başvurusunu okudu.
995 Hektarlık alanda Gümüş ve Altın Hafriyatı için 5.08.2014 yılında Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığı alınan 4. gurup işletme ruhsatı hakkında bilgi veren Başkan Gençer ?120 dönümlük bir araziye ÇET raporu alabilmek için başvuruda bulunacaklarının duyumunu aldık. ÇET raporunda, hafriyat sistemiyle yapılacak ve patlama yöntemi uygulanacak. Sadece 12 hektara ruhsat alınmış ama firma isterse on yıllık süreçte 995 Hektarlık alana genişleyebilecek ya da süreyi artıracak. Bu süre sonunda orası çölleşecek, Kaz Dağları ve Kozak Yaylası özel statüyle korunması gerekirken, doğa katliamına sebebiyet verecekler.´´ Dedi
Yerel yönetimler olarak bugüne kadar ne orada yaşayan halka ne de mahalle muhtarlarına bu konu hakkında hiçbir şekilde soru sorulmadığını ifade eden Gençer ?Yapılan uygulamalar yerele sorulmadığı için bu uygulamayı gayri demokratik buluyorum. Doğaya katliam sunacak, bölgenin kaderini değiştirecek projelerin ruhsatının verilmesini ve ÇET raporu oluşturulmasının derhal durdurulmasını muhtarlarımızla birlikte geri adım atılmasını talep ediyoruz. Buraların bitkileriyle yapısıyla korunması gerekirken, buralardaki yaşamı öldürmeye çalışıyorlar. Bu proje sonunda yaşam hakkını yok ederler. Belediyeden görüş alınmamıştır. Resmi yazımızı bakanlığına en kısa sürede gönderceğiz Yasal haklarımızı sonuna kadar, duyarlı çevre örgütleri ile birlikte savunacağız.? Dedi.
Başta sivil toplum kuruşları dahil olmak üzere herkesten destek bekledikleri kaydeden Gençer, ?Bu konuda önder olmaya hazırız. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin görüşlerini alacağız, yanımızda olacaklarını onlarla birlikte daha güçlü olacağımızı düşünüyorum? diyerek sözlerini tamamladı.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli