Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bakanlık, taklit ve tağşiş gıda maddesi satanları açıkladı

Bakanlık, taklit ve tağşiş gıda maddesi satanları açıkladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı ?Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu´nun 31. maddesinin 6´ıncı fıkrası uyarınca...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı ?Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu´nun 31. maddesinin 6´ıncı fıkrası uyarınca kamuoyunun bilgisine sunabileceğini hükme bağladığı gerekçesiyle, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et, süt ürünleri, bal, zeytinyağı ve alkollü içeceğin bulunduğu 171 parti ürün ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen takviye edici gıda, çikolata ve kahvenin yer aldığı 40 parti ürünü kamuoyu ile paylaştı.
Zeytinyağına pamukyağı, ayçiçeği yağı, kanolo ile mısıryağı karıştırılmış
Zeytinyağında da taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 14 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği içerisinde olmaması gereken yağ asitlerinin bulunduğu 27 parti ürüne ait bilgiler paylaşıldı.
Taklit ve tağşiş zeytinyağı Balıkesir´de tespit edildi
Bandırma ve Erdek´te bazı market ve dükkanlarda satılan ambalaj üzerinde ?Körfezgıda Paketleme İsmail Kaçkan? yazılı zeytinyağında (yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu ECN-42 farkı (tohum yağları? tespit edildi. (Tohum yağları: pamukyağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı veya konola yağı)
Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, Bakanlığın internet sitesinde açıklandı. Birinci grupta taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili toplam 171 parti ürün yer aldı. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 14 bin 649´ar lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. İkinci grupta ise laboratuvar analizleri sonucunda sağlığı tehlikeye düşürebilecek şekilde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 40 parti ürün açıklandı. Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilecek. Ayrıca söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
Örnek olarak, bitkisel macun ve bitkisel gıda takviyelerinin içerisinde sıklıkla ilaç etkin maddesi "Sildenafil"e rastlandığı kaydedildi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli