Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Borlu gübre talebi üzerine 2´inci fabrika kuruluyor

Borlu gübre talebi üzerine 2´inci fabrika kuruluyor

Eti Madem İşletmeleri Genel Müdürlüğü, ?Borun bitkiler üzerindeki etkisi? konulu tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Eti Madem İşletmeleri Genel Müdürlüğü, ?Borun bitkiler üzerindeki etkisi? konulu tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya; Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, AK Parti İlçe Başkanı Alp Bostancı, Genel Müdür Yardımcısı Özgür Saç, kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında Özgür Saç, borun yüzde 97´sinin ihraç edildiğini belirterek, hedeflerini büyütmek istediklerini söyledi. Özgür Saç ?2017 toplam yılında 2 milyon 200 bin ton satış elde edilmiştir. Bandırma işletmesi de 341 bin ton satış rekoru kırdı. Borun kullanım alanını geliştirmek için proje ve ARGE çalışmaları yapmaktayız. Etidot-67 de bu çalışmaların ürünüdür. Dünya çapından gelen talepleri karşılamak üzere Bandırma´da ikinci Etidot-67 fabrikası kurulacak. 2019´un yaz aylarında üretime başlayacağız.?dedi.
Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürü Münir Yahşi, Etibank´ın 50 yıl önce Bandırma´da başlayan yolculuğunun bugün ürün çeşidinin 9 adede ulaştığını söyledi. Borlu gübre Etidot-67 isimli ürüne olan talebi karşılamak için 2018 yılında 2´inci bir üretim tesisi inşasına başlanacağını aktaran Yahşi, ?bitkiler için gerekli olan mikro besleyicilerden biri olan bor, maliyeti düşük getirisi yüksek bir ürün? dedi.
TARIMA 15 MİLYAR DESTEK
AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, yerli ve milli tarım politikası anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek, hükümetin çiftçiye yönelik ciddi teşvikler uyguladığını söyledi. Kırcı, ?Yerli ve milli tarımı teşvik etmeye çalışıyoruz. Bunun için de girdi maliyetlerinin azaltılması önem arz ediyor. Bununla da ilgili ilk kez duyulmuş ölçüde teşvikler uygulanıyor. Tarım Bakanlığımızın 30 milyarlık bütçesinin 15 milyarı tamamen tarım desteğine ayrılmış durumda. Yapılan araştırmalarda borun bitkiler üzerinde önemli bir verimlilik sağladığı ortada. Ürün çeşidinin artması konusunda yapılacak ARGE çalışmalarında daha da yol almalıyız. Bandırma, tarımdan teşvik alan ilçeler arasında en fazla ürün çeşitliliğine sahip ilçe. Borlu gübrenin kullanılmasının verimliği artırdığı araştırmalarda görülüyor. Tarım topraklarında asla yapılaşmaya izin vermiyoruz. İleriki yılarda bizim için en önemli şey ekilebilir, dikilebilir toprak olacak. Bor gibi doğal minerallerle toprağımızın kalitesini artırmak zorundayız.? diye konuştu. Toplantı, borlu gübre tanıtım filmleri ve sunumlar ile devam etti.
Haber : Tufan Dalgıç



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu